Sostenibilitat

Barcelonins proposen limitar els quilòmetres per circular per la ZBE i instal·lar més ‘park&ride’

L’Assemblea Ciutadana pel Clima de Barcelona ha entregat a Ada Colau 34 propostes per combatre la crisi climàtica

Barcelonins proposen limitar els quilòmetres per circular per la ZBE i instal·lar més ‘park&ride’
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Assemblea Ciutadana pel Clima de Barcelona ha entregat avui a l’alcaldessa, Ada Colau, i als grups municipals les 34 propostes que ha consensuat per accelerar les accions per combatre la crisi climàtica.

Entre el setembre i el desembre del 2022, l’Assemblea Ciutadana pel Clima ha portat a terme deu sessions de treball en què han participat un centenar de veïns i veïnes de Barcelona, seleccionats a l’atzar i representatius de la ciutadania de Barcelona a partir d’un sorteig estratificat.

En aquest espai han consensuat 34 propostes que aposten per accelerar les mesures per combatre l’emergència climàtica en tres àmbits concrets: l’energia, la mobilitat sostenible i el model de consum i residus.

Algunes de les propostes més destacades estan emmarcades en l’àmbit de la mobilitat. Les conclusions estan encaminades a continuar transformant la ciutat perquè els mètodes de transport sostenible, transport públic, bicicleta i desplaçaments a peu siguin l’eix central de la mobilitat a la ciutat. També defensen continuar impulsant el teletreball per evitar trasllats innecessaris.

En aquest sentit, proposen instal·lar més ‘park&ride’ a les entrades de Barcelona amb busos llançadora, perquè els conductors hi puguin deixar el seu vehicle i desplaçar-se cap al centre de la ciutat amb més facilitat. També posen sobre la taula la possibilitat de transformar la Zona de Baixes Emissions (ZBE) i basar-la en un límit anual de quilòmetres per entrar amb vehicles motoritzats a Barcelona.

A l’eix de l’energia, les propostes s’encaminen a avançar la transició energètica a la ciutat reduint el consum i amb l’aposta per les renovables, les comunitats energètiques i l’eficiència energètica dels edificis.

Notícies relacionades

Respecte al canvi de model de consum i gestió de residus, hi ha un consens ampli per augmentar les mesures que fomentin el reciclatge i impulsar un model de consum sostenible basat en productes de proximitat i evitant el desaprofitament alimentari.

Aquest procés participatiu ha comptat amb una comissió de seguiment amb representants de tots els grups municipals i entitats vinculades a l’àmbit de l’acció climàtica de Barcelona, que han vetllat pel seu bon funcionament. A més, l’Assemblea Ciutadana pel Clima ha comptat amb l’assessorament del grup d’expertes i experts d’emergència climàtica de Barcelona referent als continguts tractats.