Intervenció d’1,4 milions

La Boqueria inicia tancaments parcials per renovar el paviment fins a finals de març

Clients i turistes poden accedir des de la Rambla a la meitat dels passadissos laterals que es mantenen oberts en la primera fase d’obres

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Després d’anys d’espera, de discussió, planificació i elecció de projecte, la renovació del paviment del mercat de la Boqueria ha començat aquest dilluns amb un operatiu pensat perquè l’obra es desenvolupi en 10 setmanes i permeti que sempre hi hagi una part del recinte en funcionament. Els treballs eren molt esperats, però alguns comerciants es queixen que es portin a terme just quan el mercat ha remuntat el vol després de la crisi del coronavirus, que el va buidar de visitants.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), destinarà 1,4 milions d’euros a les millores, que es portaran a terme en dues fases de cinc setmanes cada una. En la primera es realitzarà el canvi del paviment del costat muntanya (fins al 19 de febrer), mentre que en la segona s’actuarà al costat mar, fins al 26 de març.

Els esforços se centren en el fet que l’activitat comercial es pugui mantenir parcialment per no perjudicar la clientela i afectar l’imprescindible els comerciants. Per a això s’han previst mesures de seguretat i també per mirar de reduir les molèsties de brutícia i soroll.

En cada una de les fases, les parades que estiguin afectades per les obres hauran de tancar temporalment, una cosa que molts operadors faran coincidir aquest any amb les seves vacances. No obstant, el consistori «estudia la possibilitat» que puguin anar reobrint abans del previst a mesura que avanci la pavimentació en cada tram. A l’històric recinte se senten tant les veus de venedors que creuen que les millores eren necessàries i urgents, juntament amb els qui pensen que després dels durs moments de caiguda d’afluència i negoci el 2020 i el 2021, el que era prioritari ara era consolidar la remuntada i recuperar ingressos, per la qual cosa haurien preferit posposar els treballs.

Fonts de la gerència del mercat asseguren que la primera jornada d’obres ha transcorregut sense incidències, amb notable presència de visitants i compradors, que semblaven més de l’habitual al trobar-se tancades la meitat de les parades i concentrar-se l’activitat en uns quants passadissos. Per l’entrada des de la Rambla, reduïda, s’accedia en fila cap a la part activa, a l’esquerra durant aquestes primeres setmanes.

3.600 metres quadrats per renovar

Notícies relacionades

El nou paviment de la Boqueria substituirà l’actual que estava «deteriorat» i mostrava fissures, irregularitats a la superfície i diferents materials fruit de diferents intervencions i pedaços que ha viscut al llarg del temps, destaca el consistori. Els diferents tipus d’acabat s’han anat testant durant mesos per observar-ne la resistència, fins a elegir-ne finalment un que garantirà més durabilitat, com va informar aquest diari.

En total s’actuarà sobre 3.600 metres quadrats del mercat, on també s’han previst els treballs auxiliars de recol·locació de diferents elements i senyalització dels espais d’ocupació temporal.