El problema de la vivenda

Colau planteja a la Generalitat que copiï els blocs de contenidors de Barcelona

  • L’alcaldessa demana «fermesa» a Pedro Sánchez perquè reguli el preu del lloguer «d’una vegada per totes»

Colau planteja a la Generalitat que copiï els blocs de contenidors de Barcelona

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha plantejat aquest dimecres que la Generalitat de Catalunya imiti la política de vivenda de la ciutat i estengui els blocs de contenidors reutilitzats –els anomenats Aprop– per augmentar el parc de vivenda pública amb rapidesa. L’Ajuntament de Barcelona disposa per ara de dos edificis amb mòduls metàl·lics, un de 12 domicilis inaugurat el 2019 al barri Gòtic i un altre de 42 estrenat aquest dimecres a les Glòries. Al seu torn, la regidora ha pregat «fermesa» al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, per regular el preu dels lloguers «d’una vegada per totes».

Colau ha destacat que l’ús de contenidors per erigir vivendes és una fórmula «ràpida, eficaç i amb un resultat de molta qualitat i dignitat». Ha defensat que es pot estendre a tot Catalunya» perquè el Govern acceleri la construcció de pisos de titularitat pública, que Colau ha retret que, per ara, acredita un ritme insuficient. «Barcelona està fent més vivendes de lloguer que Catalunya i la Comunitat de Madrid juntes. És un escàndol democràtic que hauria de fer posar vermell més d’un, però sembla que en aquest país ningú es ruboritza per qüestions socials», ha recriminat l’alcaldessa. 

Colau ha assegurat que «mentre a Barcelona construïm 2.000 vivendes, la Generalitat n’impulsa 40». Ha emfatitzat que «es pot fer més» per ampliar el parc de vivenda públic amb «aquest tipus de vivenda industrialitzada» i que s’edifiquen «en temps rècord». L’alcaldessa ha explicat que l’Aprop de les Glòries s’ha erigit en 27 setmanes.

«Amb la construcció tradicional trigaríem anys. En aquest edifici de set plantes s’hi podran allotjar un centenar de persones, i a 35 de les 42 vivendes s’hi allotjaran famílies monomarentales», ha recalcat Colau. L’alcaldessa ha afirmat que és «impossible» confiar en el mercat privat –que ha qualificat d’«assilvestrat»– per incrementar el sostre de llars assequibles. «Ens vam trobar amb només un 1% de parc públic de vivenda i ens vam proposar doblar-lo. Gairebé l’hem doblat en dos mandats», ha presumit.

Prec a la Moncloa

D’altra banda, l’alcaldessa ha urgit una vegada més Sánchez a aprovar la Llei de Vivenda per regular el cost de l’arrendament de les vivendes. Colau ha remarcat que es tracta d’un compromís del govern de coalició del PSOE i Unides Podem, que ha generat divergències en el si de l’Executiu. 

Notícies relacionades

«No n’hi ha prou amb tota l’oferta pública. Cal regular el mercat, que mai en té prou ni troba límits a l’especulació», ha afirmat Colau, que ha apressat Sánchez a posar límit a les pujades dels lloguers. L’alcaldessa s’ha referit a la tempesta institucional desencadenada pel veto del Tribunal Constitucional perquè el Senat no pogués debatre aquesta setmana sobre la seva renovació. «Demano al president Sánchez la mateixa fermesa amb què defensa la capacitat legislativa del Govern i el Congrés per regular d’una vegada per totes els lloguers», ha apressat l’alcaldessa.

Els arrendaments han ascendit un 14,41% a Barcelona en tan sols un any. Colau ha manifestat que «la pujada del lloguer és la principal amenaça» sobre el dret a la vivenda a la capital catalana.