Fons europeus

Barcelona rep 41 milions d’euros dels fons europeus Next Generation per invertir en turisme

L’import es dedicarà a 20 plans que potencien la desconcentració territorial, la creació de nous imaginaris i la millora de la mobilitat turística

Barcelona rep 41 milions d’euros dels fons europeus Next Generation per invertir en turisme

Julio Carbó

3
Es llegeix en minuts

Barcelona ingressarà 40.848.876 euros dels fons europeus Next Generation, que es destinaran al finançament de 20 projectes centrats en l’impuls a la recuperació econòmica i la resiliència de la ciutat com a destí turístic a través de la desconcentració territorial, la creació de nous imaginaris i la innovació; a més, es pretén assegurar el retorn social del turisme i la seva sostenibilitat. 

La convocatòria per optar als fons europeus, dins del Pla de recuperació, transformació i resiliència del Govern espanyol, es dirigia als ens locals i disposava d’una dotació de 1.900 milions d’euros distribuïts entre el 2021, 2022 i 2023. Dels 75,9 milions que corresponen a Catalunya el 2022, Barcelona ha obtingut 40.848.876 euros del màxim de 50 milions a què podia optar. 

Els 20 projectes finançats es portaran a cap entre el 2023 i el 2025 i incidiran en sis grans objectius: consolidar la sostenibilitat del model turístic i el seu encaix i coherència amb el model de ciutat; fomentar la desconcentració territorial de l’activitat turística apostant per nous escenaris; promoure el reconeixement i la creació de nous continguts basats en la cultura i la creativitat; promoure una mobilitat turística sostenible; impulsar processos de millora de l’eficiència energètica i mitigació del canvi climàtic, i potenciar la digitalització integral de l’activitat i promoció turística. 

Del Besòs a Montjuïc

El conjunt d’actuacions abraça tot el territori, però posa un focus especial al Besòs i Collserola, al Litorial i Montjuïc. Així, es renaturalitzaran les platges, se’n milloraran l’accessibilitat i la seguretat, i s’adaptaran per al canvi climàtic. El projecte de millora de les platges i de la zona de banys del Fòrum té una inversió prevista de 4 milions d’euros. El pressupost per a les inversions de Montjuïc és de 7.315.000 euros i l’objectiu és potenciar la muntanya urbana com el gran parc ciutadà facilitant-ne l’accés. En concret, es preveu reformar el conjunt d’escales mecàniques (3.600.000 euros) i els espais del castell (3.700.000 euros).  

Per dinamitzar el parc natural de Collserola i la ribera del Besòs es destinaran 4.603.623 euros i l’actuació inclou la recuperació ambiental i la restauració de diferents atractius turístics, entre aquests, el Rec Comtal –Cases de l’Aigua amb la creació d’un itinerari verd per a vianants i bicicletes que connecti els diferents atractius amb un relat i disseny comú, i faciliti l’accés a Barcelona des del Vallès. La proposta inclourà, a més, un espai expositiu a les Cases de l’Aigua de Trinitat Nova i Vella. L’import del projecte serà de 3.043.873 euros. D’altra banda, 1.179.750 euros es destinaran a habilitar zones d’oci, restauració i recuperació històrica i ambiental de les fonts i entorns del parc de Collserola.

Descentralització d’atractius

En la mobilitat turística s’invertiran 5.840.000 euros en dos projectes: potenciar l’estació del Nord com a node d’autocars turístics (4.840.000 euros) i la nova regulació de Zona Bus 4.0 (un milió d’euros) per millorar la gestió dels espais autoritzats de parada dels autobusos turístics. 

Notícies relacionades

Per ampliar l’oferta turística i descentralitzar-la hi ha un import de 9.789.941 euros. La proposta passa per la restauració ambiental del parc del Laberint d’Horta (1 milió d’euros) i del parc de la Ciutadella (3.536.830 euros); la creació del Laboratori d’Art Urbà de Nou Barris (953.018 euros); l’adequació del Museu del Treball i Ciutat a Fabra i Coats (2.897.095 euros); una sala immersiva per als murals del XIV de la capella de Sant Miquel del monasteri de de Pedralbes (194.388 euros), i la creació del Jardí Geològic al districte de les Corts que connectarà l’Espai Barça amb els jardins de Pedralbes (1.208.608 euros).

A més, 8.466.001 euros es reserven a quatre projectes en l’àmbit de la innovació per fer un salt en la digitalització de la promoció, la informació i la gestió turístiques.