Instal·lació a debat

Veïns i hotelers es barallen per les estufes a les terrasses de Barcelona

  • El Gremi de Restauració critica la FAVB per reclamar la prohibició immediata dels calefactors

Veïns i hotelers es barallen per les estufes a les terrasses de Barcelona

JOAN PUIG

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El retorn de les estufes a les terrasses de Barcelona escalfa de nou el debat entre les associacions de veïns i d’hotelers. La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i el Gremi de Restauració de Barcelona s’han enredat aquesta setmana en una discussió sobre la retirada dels calefactors: mentre que l’organització veïnal ha instat a avançar la prohibició al gener, l’organització representativa dels restauradors advoca per continuar donant els dos anys de marge acordats ara perquè els establiments s’adaptin al veto, previst a partir de l’1 de gener del 2025.

Davant la petició de la FAVB per avançar la mesura per reduir la contaminació i el consum d’energia, el Gremi de Restauració esgrimeix que el compromís perquè les estufes de combustió desapareguin a partir del 2025 es va subscriure fa quatre anys. Destaca que uneix el govern municipal, els partits de l’oposició i el sector hoteler. D’aquí a una mica més de dos anys, sí que es permetran les estufes elèctriques.

Notícies relacionades

El gremi assenyala que la FAVB ja va plantejar sense èxit avançar la prohibició de les estufes el 2018, «amb la intenció de sabotejar el pacte de les terrasses», afirma acusant. «És molt curiós que la FAVB, després d’haver fracassat en el seu intent de buscar legitimació ciutadana, pretengui ara un pacte de despatxos i d’esquena a la gent d’aquells que tant criticava la nova política», ha qüestionat el director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols.

Per contra, la FAVB afirma que les estufes de combustió contaminen «moltíssim» i són «un desaprofitament energètic de difícil justificació». El Gremi de Restauració ha replicat que la federació d’entitats de veïns «es desacredita a si mateixa» amb els seus posicionaments. «La croada que estan protagonitzant contra tot allò que faci olor de restauració o activitat econòmica contrasta amb la facilitat amb què la ciutadania freqüenta els bars i els restaurants», oposa la patronal.