Normativa

Últims mesos de permís per portar els gossos sense lligar a tot Barcelona

  • L’ajuntament aprovarà abans del març un decret que regularà 100 zones en què els animals podran anar sense lligar, excepte els perillosos

  • Els gossos poden anar solts fins que regeixi la nova norma i s’apliqui el que preveu la modificació de l’ordenança del 2014

Últims mesos de permís per portar els gossos sense lligar a tot Barcelona

Álvaro Monge

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Prop de 180.000 gossos, 173.584, viuen a Barcelona, d’acord amb les dades del Col·legi de Veterinaris, en funció dels xips col·locats en els animals, tot i que el cens de què disposa l’ajuntament només en comptabilitza 75.000. En tot cas, aquests gossos poden, per ara, passejar lliures per tota la ciutat excepte si es tracta d’animals considerats perillosos, que sempre han d’anar lligats i portar morrió, i menys als parcs naturals, on tampoc poden circular solts, i els infantils, on no poden entrar. És una situació que canviarà.

Les ZUC

En uns mesos, encara no se sap quants, això s’acabarà: els gossos només podran deambular sense que una persona els subjecti a 100 zones assenyalades i habilitades com a tal als 73 barris pel consistori: com a mínim n’hi haurà una per barri i comptaran amb una franja horària d’utilització. Són les zones d’ús compartit (ZUC).

No és que la ciutat no s’hagi proposat regular la qüestió. Ho va fer el 2014 al modificar l’ordenança de protecció i tinença d’animals, amb Xavier Trias d’alcalde. La norma va preveure imposar multes a partir de 100 euros a qui incomplís i deixés anar el gos sense lligar, però es va decidir ajornar les sancions fins a establir zones on sí que poguessin anar solts.

Els gossos en l’espai públic

Per ser exactes, l’ordenança indica que els gossos han d’anar lligats «excepte quan estan en equipaments i espais destinats al seu esbarjo i socialització». D’una banda, ja hi ha les zones d’esbarjo per a gossos i les zones per a gossos, més petites, el que abans es coneixia com un pipicà. Són espais delimitats per tanques.

Però al marge d’aquestes zones, els espais regulats que han de constituir una oferta d’espai decisiva per als animals de companyia seran les ZUC, que encara no s’han creat. Mentre no arriba el decret que les reguli, els gossos «poden anar sense lligar sempre que obeeixin les ordres verbals i estiguin dins el camp de visió de la persona conductora», assenyala el consistori. Els gossos considerats potencialment perillosos sempre han d’anar lligats i portar morrió

La moratòria que es va acordar el 2014 va ser d’un any i mig, però vuit anys després el decret necessari encara no ha arribat. Finalment, la regulació va fer un pas endavant en l’últim ple municipal de Barcelona, el 25 de novembre, quan es va aprovar prescindir d’un tràmit que complicava la qüestió.

Adeu al carnet no nat

El plenari va aprovar, amb el vot favorable dels socis del Govern –Barcelona en Comú i el PSC–, Junts i Ciutadans, i l’abstenció dels altres grups, eliminar de l’ordenança l’obligació de disposar d’un carnet de tinença responsable, per ser exactes, el Carnet de Tinença Cívica Responsable (CTCR), inicialment requisit previst que es va acabar convertint en un obstacle per a la regulació.

Eliminar-lo permet alleujar el procés i encarar la recta final del decret anhelat. De fet, el Govern d’Ada Colau té tres mesos des d’aquest 25 de novembre per aprovar el decret que reguli les ZUC, tot i que això no significa que hagin d’estar disponibles per aquestes dates.

El decret regularà on estan situades les ZUC, que en determinades franges horàries permetran que els gossos vagin solts. Les 100 estaran repartides de manera que un 95% dels barcelonins en tinguin una a 10 minuts de casa, va afirmar la tinenta d’alcalde Laia Bonet en el ple. El mapa de les zones quedarà precisat amb el decret.

20 dies d’exposició pública

Notícies relacionades

Un cop es publiqui el decret, entrarà en una fase d’exposició pública de 20 dies hàbils durant la qual pot ser objecte d’al·legacions. Després arribarà l’aprovació definitiva, i tot i que el calendari està per revelar, l’aplicació no té perquè ser immediata.

Serà el decret el que fixi la data d’entrada en funcionament. El total de les ZUC sumarà 900.000 metres quadrats. Requerirà una senyalització, i per poc que els treballs necessaris siguin una mica costosos la data s’acostarà a la de les eleccions municipals, el 28 de maig. I potser això comporti que no hi hagi zones per a gossos sense lligar fins a l’estiu que ve.