Patrimoni de l’Eixample

Barcelona salda el seu compte pendent amb la Unió Cooperatista Barcelonesa

  • L’edifici, propietat de l’Església, havia d’anar a terra per allotjar un centre d’investigació del Clínic, però la pressió veïnal ha aconseguit que fos catalogat i que se salvés del picot

Barcelona salda el seu compte pendent amb la Unió Cooperatista Barcelonesa

Google

1
Es llegeix en minuts

El districte de l’Eixample ha celebrat aquest diumenge un acte de recuperació de la memòria de l’antiga seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa, que va ser un dels màxims exponents del moviment cooperativista de la ciutat. L’edifici està situat en el número 176 de Comte d’Urgell.

L’acte ha comptat amb la participació de Marc Dalmau, historiador i professor de Sociologia de la Universitat de Barcelona, que ha fet un repàs de la història de l’entitat i també del procés de recuperació de la seva memòria posant en relleu la important tasca del veïnat i les associacions del barri de l’Eixample Esquerra. La historiadora Mercè Tatjer també ha glossat el paper que va tenir l’edifici en el context dels valors socials, polítics i educatius dels socis al món cooperatiu de la ciutat d’abans, i com a model i suport per al món actual i futur.

Fusió de veïns

L’edifici de la Unió Cooperatista Barcelonesa es va fundar el 1927 i va ser el resultat de la fusió entre dues cooperatives veïnes, El Rellotge (1901) i La Dignidad (1903) i, es va instal·lar a l’immoble de l’Eixample a partir de 1931. Entre altres sales, incloïa un cafè, un forn de pa i una biblioteca. L’edifici és un exponent del potent moviment cooperativista de la capital. L’immoble disposava d’una gran sala d’actes, on es van celebrar mítings i actes de personalitats il·lustres del primer terç del segle XX.

Notícies relacionades

La seu de l’antiga Unió Cooperatista Barcelonesa es catalogarà gràcies a la pressió popular. La ciutadania es va organitzar després que l’Església, propietària de l’immoble, arribés a un acord amb l’Hospital Clínic per demolir l’edifici i construir-hi un centre d’investigació. La mobilització ha tingut els seus fruits i la finca no anirà a terra, ja que l’informe històric avala que es conservi, si bé encara s’ha de conèixer l’abast dels elements a conservar.

El regidor de l’Eixample, Pau González, ha sigut l’encarregat de descobrir el faristol que recorda el paper d’aquesta cooperativa. Prèviament, les autoritats i membres de la Plataforma Salvem la Unió Cooperatista Barcelonesa han fet una visita a l’interior de la finca, que fins fa prop d’un any acollia la parròquia de Sant Isidor.