Aglomeracions

Barcelona limitarà els grups turístics a 20 persones a Ciutat Vella a partir del març

  • El consistori publica el decret que regula la limitació, que originalment preveia fixar en 15 integrants els col·lectius de forans

  • La norma serà vigent fins al 31 d’agost i el govern de Colau confia a convertir-la en permanent a partir del setembre

Barcelona 13/07/2018 Turistas en Sant Felip Neri.Fotografia de Joan Cortadellas

Barcelona 13/07/2018 Turistas en Sant Felip Neri.Fotografia de Joan Cortadellas / JOAN CORTADELLAS (Bcn)

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Cap grup que inclogui més de 20 turistes podrà recórrer Ciutat Vella a partir de l’1 de març. L’ajuntament ha informat aquest divendres que el Butlletí Oficial de la Província de Barcelona (BOPC) ha publicat el decret definitiu de limitació de grups de visitants al centre històric de la ciutat, després d’aprovar-lo inicialment el juny passat. És un decret que té una vigència de sis mesos. De l’1 de març al 31 d’agost.

El motiu que per ara s’opti per aquesta regulació temporal és, segons ha explicat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, que es tracta d’una nova norma, i al no haver-hi precedents no és dolent observar com funciona. La voluntat, i ha afirmat que es treballarà en aquest sentit a partir del juny, és que l’1 de setembre la mateixa regulació estigui aprovada ja de manera permanent.

Sancions de fins a 3.000 euros

Com que d’entrada la norma regirà aquells sis mesos, es retarda la seva entrada en vigor a l’1 de març perquè el període comprengui els mesos d’estiu, els que registren una afluència de turistes més elevada a la ciutat. Es mantenen les sancions previstes al juny si s’incompleix la nova norma: de 1.500 a 3.000 euros.

Es tracta d’una norma que persegueix evitar les molèsties evidents que en alguns punts de la capital catalana provoca l’aglomeració turística. Una situació que es va viure abans de la pandèmia de la covid i que es va recuperar una vegada els turistes van tornar. I no és que només els veïns es queixin per això.

El mateix Rabassa ho va denunciar en un missatge a Twitter l’abril passat: «Els veïns que ens hem quedat a Ciutat Vella aquesta Setmana Santa hem patit unes aglomeracions de visitants insuportables. L’empresariat del turisme està satisfet, però aquesta situació no aporta res de positiu ni per a les veïnes ni per a l’activitat econòmica de proximitat»

ERC va proposar la limitació

El cas és que el tema ja va ser debatut el novembre del 2021 en un ple a instàncies del grup d’ERC. El regidor republicà Miquel Puig, que, per cert, aquest divendres abandonarà oficialment el consistori per anar-se’n a la Generalitat, va abordar llavors la qüestió advertint que no es tractava de fomentar la turismofòbia, sinó de defensar la «qualitat de vida» dels barcelonins.

Llavors, es va aprovar limitar els grups a 15 turistes, i tot i que es parlava del centre, s’apuntava com una norma general. La proposició d’ERC va tenir el suport de Barcelona en Comú i el PSC, tot i que els socialistes van qüestionar que el consistori tingués competències per prendre aquesta decisió, i van recordar que el Govern havia de donar-hi suport, i que l’havia rebutjat temps enrere.

El nombre de grups

El juny passat, el govern va aprovar per decret la norma que ara s’ha oficialitzat. Alguns punts han canviat arran de les al·legacions presentades, un total de 70. Dels 15 turistes previstos com a màxim es puja a 20. Rabassa ha explicat que aquesta xifra encaixa millor amb el nombre de visitants que caben en un autocar.

Notícies relacionades

Al juny es va aprovar que alguns carrers de Ciutat Vella tinguessin un sentit únic per als grups. Això s’ha anul·lat. Segons el regidor, perquè s’ha analitzat la mesura i s’ha conclòs que no afavoreix la fluïdesa.

El que sí que es manté és la limitació de presència simultània de grups turístics en diferents punts del districte. En els que menys, només n’hi pot haver un. En els que més, es permet que hi hagi vuit grups simultàniament: la plaça de Sant Jaume i la plaça Reial.