Relleu

Rosa Suriñach substitueix Miquel Puig com a regidora d’ERC i anirà a la llista de Maragall

  • Llicenciada en Publicitat, experta en desenvolupament urbà, treballa a ONU-Habitat i ha sigut impulsora del Bicibus

  • L’alcaldable republicà confirma que la nova regidora, que prendrà possessió al desembre, anirà a la seva candidatura el 2023

Rosa Suriñach substitueix Miquel Puig com a regidora d’ERC i anirà a la llista de Maragall

Jordi Cotrina

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Rosa Suriñach ha sigut presentada aquest divendres pel president del grup d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, com la substituta de Miquel Puig, fins ara regidor, condició que encara ostentarà en el ple de divendres vinent, 25 de novembre.

Suriñach, que probablement es converteixi oficialment en regidora durant la primera meitat del mes de desembre, rellevarà així Puig, que es convertirà en el nou secretari d’Assumptes Econòmics i Fons Europeus de la Conselleria d’Economia del Govern de Pere Aragonès.

Candidata confirmada

Maragall ha destacat la «bona notícia» del fitxatge i ha afirmat que les parcel·les que abordarà la nova integrant del grup seran el «camp urbà, el del civisme, el de les lluites ciutadanes». «És una magnifica aportació», ha afegit, i preguntat per si Suriñach anirà a la llista d’ERC a les eleccions municipals del 28 de maig ha respost amb un «sí» rotund.

«Deixeu-me presentar una miqueta», ha començat ella, que ha explicat que si bé la política és «un espai nou» per a ella, la seva trajectòria ha sigut pròxima de la tasca que assumirà. «Vinc de treballar durant molts anys en el paper de les ciutats, treballar perquè es doni veu a les autoritats locals, pressionar governs perquè donin recursos a ajuntaments perquè afrontin el fenomen urbà».

Desenvolupament urbà

Segons les dades biogràfiques aportades pel grup municipal, Suriñach acumula «més de 15 anys d’experiència en la promoció i la divulgació de les polítiques locals i el desenvolupament urbà sostenible».

És llicenciada en Publicitat i Relació Públiques per la UAB i té un doble postgrau en Comunicació Estratègica per la Ramon Llull i el Programa d’Assumptes Globals de la New York University. Treballa des de fa 11 anys a ONU-Habitat, el programa de les Nacions Unides per als assentaments humans, i abans ho va fer al mateix Ajuntament de Barcelona, a l’àrea de Promoció Econòmica.

En l’actualitat s’ocupa de la incidència política del programa de resiliència urbana d’ONU-Habitat, una responsabilitat que abandonarà per centrar-se en la seva activitat com a regidora. En el terreny de l’activisme, és impulsora del Bicibús i forma part de Revolta Escolar i Eixample Respira.

La 13a de la llista el 2019

«No és estrany entrar aquí a treballar en polítiques que fa tant que dic que s’han de fer a les ciutats», ha comentat Suriñach sobre el seu futur canvi de paper. La que serà nova regidora d’ERC estava a la llista del 2019 ocupant la plaça número 13. Atenc l’ordre de la llista, el nou regidor hauria de ser el número 12 d’aquella candidatura, Josep Maria Salas, però el grup ha informat que treballa a l’estranger i no estava en disposició de fer-ho.

Suriñach s’encarregarà dels temes d’Urbanisme i Mobilitat. I és una candidata clara a dirigir aquesta àrea des del govern si ERC aconsegueix dirigir-lo, o formar-ne part amb un altre soci, a partir del juny del 2023.

Quant al que se’n va, Miquel Puig va ser un dels actius més coneguts de la candidatura de Maragall el 2019. Provenia d’una sensibilitat una mica diferent, ja que se l’associava al pujolisme: va ser director de TV-3 i director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió del 2000 al 2002, durant l’últim mandat de Jordi Pujol com a president de la Generalitat.

Notícies relacionades

Se’n va del consistori sense haver pogut desenvolupar la tasca que tenia prevista: ser el responsable dels temes econòmics de la ciutat si Maragall hagués sigut alcalde, cosa que no va aconseguir malgrat guanyar les municipals, ja que Ada Colau va aconseguir revalidar el càrrec gràcies als tres vots que li va deixar el ex primer ministre francès Manuel Valls, candidat de Barcelona pel Canvi.

La baixa d’Elisenda Alamany

A la presentació de Suriñach hi han acudit tres regidors d’ERC més a part de Maragall: Elisenda Alamany, Max Zañartu i Eva Baró. Maragall ha explicat que Alamany estarà aviat de baixa, una cosa òbvia en vista del seu avançat embaràs. La regidora ha afirmat que treballar en el grup ha sigut «un honor» aquests tres anys i mig, tot i que després ha afegit un «continuarem treballant». En resum, la sensació és que també Alamany ha sigut confirmada per a la candidatura del 2023, però en tot cas aquest procés està encara per tancar-se. Després de l’anunci de baixa per maternitat d’Alamany, Maragall ha remarcat que Suriñach ja ho és, i ella ho ha corroborat: «Sí, mai ho diem. Soc mare». Té tres filles, dues d’elles bessones.