Emergència habitacional

La primera cooperativa de vivendes LGTBIQ+ de l’Estat s’alça a Nou Barris

  • La cooperativa feminista de vivendes, La Morada, comença a construir la primera cooperativa de vivendes integrada per «dones, lesbianes, trans i altres identitats dissidents»

La primera cooperativa de vivendes LGTBIQ+ de l’Estat s’alça a Nou Barris

LA MORADA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Comencen les obres del primer projecte de vivendes cooperatives feminista i LGTBIQ+ de l’Estat espanyol al barri de Roquetes de Barcelona, al districte de Nou Barris. Les impulsores d’aquesta iniciativa són La Morada, una cooperativa feminista de vivendes que lluiten per l’accés a un domicili digne, assequible i sostenible en un context d’emergència habitacional. La Morada està integrada per «dones, lesbianes, trans i altres identitats dissidents» segons es defineixen elles mateixes. En un comunicat, expliquen que aposten per organitzar la vida, les cures i els afectes «més enllà del model de la família nuclear» tradicional.

Sòl privat

A diferència de les múltiples promocions de vivenda cooperativa que s’han presentat a Barcelona els últims anys, els pisos en cessió d’ús de La Morada no s’alcen sobre sòl públic. La iniciativa treu pit de destinar sòl privat a la via cooperativa i evitar així un potencial ús especulatiu del terreny. La cooperativa s’edificarà en un solar buit que va ser comprat al mercat privat per La Dinamo Fundació i que després aquesta va cedir a La Morada a través d’una convocatòria oberta a 60 anys prorrogables a 75. El solar acollirà 13 vivendes que es qualificaran de Vivenda de Protecció Oficial i que ajudaran a expandir el parc de vivenda pública de Roquetes, un barri castigat per l’increment de preus del lloguer.

Notícies relacionades

La Casa, a més de l’ajut econòmic de les seves sòcies, va aconseguir un préstec del servei financer ètic i solidari de Coop57 i ha sigut beneficiària d’ajudes com HabitatCoop 2021 de la Generalitat de Catalunya que subvenciona una part dels costos de promoció i que han fet possible que el projecte fos més viable econòmicament.

L’edifici que acollirà La Morada ha sigut dissenyat per la cooperativa d’arquitectes Lacol de manera que es pugui adaptar a les necessitats de la cooperativa i de les unitats de convivència al llarg del temps.