Les claus

La crisi de Ciutadans a Barcelona que s’ha emportat per davant la seva presidenta

  • Luz Guilarte ha abandonat aquest dilluns l’ajuntament i la política després que els regidors Paco Sierra i Noemí Martín la destituïssin i no serà alcaldable del partit a les municipals del maig

La crisi de Ciutadans a Barcelona que s’ha emportat per davant la seva presidenta

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Ciutadans s’ha trencat aquests dies una mica més a l’Ajuntament de Barcelona amb la renúncia de la que fins la setmana passada va ser la seva presidenta, Luz Guilarte. El partit d’Inés Arrimadas va iniciar el mandat actual després de comptar com a alcaldable en les municipals del 2019 amb l’ex primer ministre francès Manuel Valls. Una idea que va sortir malament, només va aconseguir sis regidors, amb un premi de consolació: tres d’aquests sis vots van servir perquè el candidat d’ERC i guanyador de les municipals, Ernest Maragall, no pogués ser alcalde, i perquè Ada Colau seguís en el càrrec.

Notícies relacionades

De seguida, Ciutadans (que hauria preferit fer alcalde Jaume Collboni i no va votar Colau) va muntar un grup amb quatre regidors i Valls, un altre en el qual figuraven ell i Eva Parera, que va mantenir el nom Barcelona pel Canvi. Amb el temps, Marilén Barceló va passar a Barcelona pel Canvi, que ara es diu Valents, tot i que ho fa com a regidora no adscrita. Valls va tornar a França a intentar ressuscitar la seva carrera política, amb èxit escàs, i Óscar Benítez el va substituir.

L’adeu de Guilarte tanca una crisi que fa una setmana que està oberta i que promet de prolongar-se. Aquests són algunes claus de la crisi del partit.

La destitució del coordinador

El dilluns 17 d’octubre, Paco Sierra i Noemí Martín van comunicar a Luz Guilarte, a la qual havien convocat el divendres anterior per a aquesta trobada, que volien destituir el coordinador del grup de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona, José María González. Ella va rebutjar la decisió i allà mateix la van destituir com a presidenta i va passar a ser portaveu adjunta.

El plàcet del consistori

El dijous 20 d’octubre, la secretaria de l’ajuntament va reconèixer com a legal el moviment de Sierra i Martín i per tant el primer com a nou president. Un comunicat de Ciutadans va informar que el partit havia obert un expedient d’expulsió del regidor, no així de Martín, i el va acusar d’haver flirtejat amb la idea de fitxar per un altre partit.

L’adeu de la presidenta

Aquest dilluns, la ja expresidenta del grup Luz Guilarte ha anunciat que abandona l’ajuntament i la política, amb la qual cosa ja no serà candidata de Ciutadans en les municipals del maig del 2023. Plaça per a la qual estava confirmada sense la celebració de primàries, perquè, com és el cas, el partit no arriba a 400 militants a Barcelona, xifra a partir de la qual són estatutàriament obligatòries les eleccions internes.

El nou regidor

La sortida de Guilarte porta que el següent candidat de la llista de Barcelona pel Canvi, que va encapçalar Manuel Valls, és a dir, el novè, Fernando Carrera, es pugui convertir ara en nou regidor. Però Carrera va fitxar pel PSC temps enrere. És assessor del partit i adjunt a la primera secretaria del PSC a Ciutat Vella. Carrera ha de decidir ara entre quatre opcions: no acceptar la plaça, convertir-se en regidor de Ciutadans, convertir-se en regidor de Valents (els dos grups van sorgir de la mateixa candidatura, la de Valls) o esdevenir regidor no adscrit, en el cas del qual podria votar-ho tot amb el PSC, com Marilén Barceló, que va deixar Ciutadans, fa amb Valents.

La direcció del partit

En paral·lel, s’espera una reacció de Ciutadans, que ha anunciat que decidirà quines mesures pren «en el seu moment oportú». Segons Sierra, la Carta de Barcelona impedeix al partit anul·lar el seu grup, per la qual cosa ell i Martín poden ser regidors de Ciutadans fins al maig vinent, quan conclou el mandat. D’entrada, el ple municipal de divendres vinent comptarà amb Sierra com a cap de files del grup. Caldrà veure si es consuma l’amenaça d’expulsió del regidor.

Sense alcaldable

Si Ciutadans suma militants i arriba als 400, com vaticina Sierra, tocarà fer primàries. El regidor i nou president del grup ha anunciat aquest dilluns que no té intenció de presentar-se si arriba a haver-n’hi: «No soc el candidat més idoni per a les municipals». Sierra remarca que tots els seus moviments es dirigeixen que Ciutadans aconsegueixi mantenir presència a l’ajuntament després dels comicis, una cosa que sembla complicada. Al gener, Ciutadans de Barcelona ha de celebrar una assemblea en la qual les parts en lliça haurien de dirimir les seves diferències. Fins aleshores, el grup no té alcaldable.