Ocasió inusual

La desconeguda joia modernista de la Delegació del Govern, al descobert

  • El festival Open House Barcelona obre les portes del Palau Montaner, un dels plats forts de l’edició del certamen d’arquitectura que se celebra aquest cap de setmana

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

És inusual poder entrar fins al fons a la seu de la Delegació del Govern a Catalunya. La base de l’Estat a Barcelona, el Palau Montaner, és un dels edificis modernistes menys coneguts de l’Eixample, una joia que sol passar desapercebuda a la cantonada dels carrers Mallorca i Roger de Llúria tret que una manifestació hi acabi a la porta o el blindatge policial s’estrenyi per la visita d’una alta autoritat. El festival d’arquitectura Open House Barcelona, que se celebra durant el cap de setmana, ha aconseguit aquest dissabte obrir les portes de l’immoble, reservat habitualment a instàncies governatives.

Notícies relacionades

El certamen ha programat diversos torns de visites guiades per descobrir, mitjançant inscripció prèvia, l’interior del palauet, que condensa l’obra de diversos arquitectes i artistes. D’entre ells, en sobresurt Lluís Domènech i Montaner, un dels pròcers del modernisme català. Es va encarregar amb Antoni Maria Gallissà de l’interiorisme de l’edifici, engalanat amb una decoració de luxe, amb ceràmica vidrada a l’exterior i rematada amb una vidriera a la claraboia que il·lumina el vestíbul, presidida per una escala imperial de pedra, ressalten els responsables d’Open House Barcelona.

El Palau Montaner va passar a ser propietat de l’Estat el 1950. L’immoble és la seu de la Delegació del Govern des del 2008, quan les oficines es van traslladar des del Palau de la Duana, a Pla de Palau. Després d’algunes temptatives per restaurar-la, l’enorme construcció limítrofa a l’estació de França continua tancada i decaiguda en un deteriorament flagrant.