Imatges

El nou mercat de Sant Andreu obre portes amb expectació i novetats

El barri acudeix a la seva històrica plaça de vendes per descobrir el resultat de 3 anys d’obres

El nou mercat de Sant Andreu obre portes amb expectació i novetats

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Els veïns de Sant Andreu tornen a omplir el mercat municipal aquest dijous, en l’estrena del nou recinte de vendes a la històrica plaça del Mercadal. L’expectació era notable entre la clientela, després de tres anys d’obres i del trasllat provisional a una carpa al carrer Sant Adrià.

La reforma va començar a finals del 2019 i ha patit diversos retards. La inversió de 9,5 milions d’euros, aportats pels paradistes i l’Ajuntament de Barcelona, ha permès renovar per complet l’edifici i la zona de botigues no alimentàries que s’esllanguia als porxos. Ara allotja 15 parades alimentàries i un bar a l’edifici central i 7 parades d’altres productes en un edifici annex, que incorpora un nou comerç de roba infantil. El bar s’estrenarà d’aquí uns dies, perquè canvia de concessionari.

L’actual recinte és més baix que l’anterior, té les façanes de vidre transparent i està dissenyat amb criteris de sostenibilitat. No obstant, integra diversos elements originals, com part de l’estructura metàl·lica d’origen. El firma l’equip tècnic i d’arquitectura de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, encapçalat per l’arquitecta Blanca Noguera. Fons europeus Next Generation han finançat accions de digitalització com les noves pantalles informatives del mercat.

Notícies relacionades

En total són 2.500 m2 a l’edifici principal, amb una planta baixa per al producte fresc i un soterrani per a la logística i els residus. La galeria comercial annexa són 650 m2 dividits en tres plantes, amb les parades no alimentàries, despatxos per a l’administració del mercat i una aula de cuina per organitzar tallers. La planta baixa conserva l’aspecte de passatge cobert. La plaça també llueix nou ‘look’ amb tot el paviment al mateix nivell.

El mercat obre ja portes aquest dijous, però la inauguració oficial està prevista per al dissabte 17 de setembre, amb una festa ciutadana d’11 h a 14 h. La cita celebrarà el renéixer d’aquest equipament centenari, que va néixer a mitjans del segle XIX i es va cobrir per primera vegada el 1906. El 1914 es va ampliar i tancar amb façanes.

Temes:

Mercats