Festa major de Sarrià

Barcelona adverteix per carta els nens de 12 anys sobre els excessos amb l’alcohol i les drogues

El regidor del districte, Albert Batlle, envia una missiva als adolescents del barri, incloent-hi els que acaben de començar 1r d’ESO, en la qual els avisa que el consum de determinades substàncies pot derivar en «comportament agressiu o violència masclista»

El consistori assegura que la iniciativa s’emmarca dins del pla de mesures preventives a les addiccions, aprovat l’octubre del 2019

Barcelona adverteix per carta els nens de 12 anys sobre els excessos amb l’alcohol i les drogues

Manu Mitru

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

S’acosta la festa major de Sarrià i el regidor del districte, Albert Batlle, que compatibilitza el càrrec amb el de tinent d’alcaldia de Seguretat, acaba d’enviar una carta a tots els adolescents del barri en què els convida a passar-s’ho bé, a «retrobar-se amb els amics de l’anterior curs escolar i a consolidar les amistats iniciades a l’estiu». És, però, i més enllà d’aquesta entrada amistosa, una missiva vinculada als riscos i mals hàbits de joventut. El problema és que s’ha tractat per igual (l’han rebut a casa) tant els nanos de 16 com els preadolescents amb 12 anys acabats de complir o encara amb 11. «L’activitat festiva s’associa massa sovint amb la ingesta d’alcohol i altres productes addictius, i vosaltres, que encara esteu en la fase de formació, tot i que no us ho sembli, sou un col·lectiu vulnerable». El consistori argumenta que la carta s’emmarca dins de la mesura de govern de prevenció d’addiccions del districte.

Els insta a «viure aquesta important etapa amb plenitud i tranquil·litat», i per això els demana «prendre consciència de la importància de fer un ús responsable de les begudes i altres productes addictius». El problema, assenyalen dos pares i una mare que han rebut la carta per als seus fills, és que s’ha generalitzat massa. «Crec que la intenció és bona, però el ventall d’edats dels destinataris és massa ampli perquè el missatge arribi igual a tots», assenyala un d’ells.

«No la llegirà»

«El nostre fill, de 12 anys, no la llegirà. Però no només perquè diu coses que encara no toquen, sinó perquè simplement no l’entendrà. Diferent seria si tingués 15 anys, tot i que també m’incomodarien una mica aquestes lliçons». Una mare que també es va trobar la carta per al seu fill de 12 anys a la bústia assegura que tampoc l’hi entregarà per molt que vagi al seu nom. «Se’ls han colat dos anys. A partir de 14 ja no em semblaria tan mala idea, però el meu acaba d’entrar en la secundària i no sap de què va tot això i no crec que sigui la manera d’endinsar-s’hi. No és que vulgui amagar-li res, al contrari, però amb 12 anys la festa major no serà per a ells ‘botellon’, drogues i violència masclista», resumeix. «El meu fill sí que l’ha llegit i amb el poc que ha entès s’ha quedat flipant», assegura el primer dels progenitors consultats.

Des del districte, un portaveu explica que la missiva s’emmarca dins del pla de mesures preventives a les addiccions aprovat pel ple de Sarrià-Sant Gervasi l’octubre del 2019. Com a justificació, en aquesta mesura es recorda que l’alcohol és la substància més consumida entre els estudiants de secundària d’entre 14 i 18 anys, el tabac és la segona i tanca el podi el cànnabis. Justificaria la carta, a més, el fet que aquest sigui el districte d’Europa amb més concentració de centres escolars, uns 70 amb més de 40.000 alumnes. Les enquestes de l’Agència de Salut Pública sobre factors de risc a l’escola secundària es fan a partir de 2n d’ESO, deixant de banda els del primer curs. En la feta el 2021 apareixen dades preocupants, com que prop del 10% dels entrevistats de 2n d’ESO han consumit alcohol en els últims 30 dies. En el mateix document s’observa que l’edat mitjana de tastar l’alcohol és de 13 anys i mig.

«En massa ocasions una festa no acaba bé pel fet de beure en excés, per la mescla de substàncies o per relacions personals que segueixen estereotips sexistes o classistes. Són conductes que hem de deixar de normalitzar», diu la missiva, firmada pel regidor del districte. Després passa a enumerar els riscos: «Heu de tenir en compte que el consum d’alcohol i drogues afecta directament el cervell des del primer moment i també afecta les habilitats físiques i mentals bàsiques. Entre els riscos que comporta hi ha la pèrdua de coneixement, lesions no intencionades, comportament agressiu i violència masclista, entre d’altres, i també hi pot haver seqüeles posteriors, algunes per a la resta de la vida». Per tot això, conclou la carta, el districte ha editat «la guia de serveis de prevenció i atenció a addiccions en adolescents i joves», disponible a la pàgina web del districte.

Aldarulls el 2021

Notícies relacionades

«El que em sap greu és que sembla que dona per descomptat que els nostres fills beuen i es droguen. No som idiotes, sabem que faran coses d’esquena a nosaltres, que ens enganyarà. Però que això passi ja, amb 11 o 12 anys, a 1r d’ESO, d’aquí tres setmanes, ja no ho veig tan clar, i crec que parlar-los d’addiccions i de violència masclista aprofitant la festa del barri és una mica innecessari i precipitat», es queixa un dels pares. «És clar que hem de parlar d’alcohol i de drogues i és clar que molts, desgraciadament, s’emborratxaran sent adolescents tot i que el consum d’alcohol estigui prohibit per a ells. El que no compartim és la manera triada pel districte per posar el tema sobre la taula».

Les festes del 2021 van ser una explosió d’emocions –amb la covid pel mig– que va derivar en detencions i aldarulls al carrer. Després d’una Mercè amb un ‘botellon’ desbocat, la Guàrdia Urbana, que té Batlle com a primer responsable, va portar a terme un enorme desplegament policial per mirar d’alleujar la situació durant els caps de setmana. Les concentracions juvenils a principis d’octubre es van saldar amb cinc arrestats, dos d’ells a les festes de Sarrià. «Amb 12 anys, potser els deixem anar sols al correfoc i a la xurreria de Via Augusta», conclou un dels pares consultats.