Contaminació acústica

Així seran les ajudes de 3.000 euros per aïllar vivendes del soroll a Barcelona

  • L’Ajuntament de Barcelona subvencionarà a les comunitats de veïns la instal·lació de finestres que aïllin del soroll

Així seran les ajudes de 3.000 euros per aïllar vivendes del soroll a Barcelona

EFE / Enric Fontcuberta (Efe)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona subvencionarà a les comunitats de veïns la instal·lació de finestres que aïllin del soroll en edificis de vivendes de les zones de la ciutat on es registren els nivells més alts per l’activitat diürna, nocturna o el trànsit intens.

Les subvencions tenen per objectiu ajudar que les famílies que viuen a les Zones Acústiques de Règim Especial (ZARE), les afectades per soroll de trànsit (Zones C3) i, també, les recentment creades Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn (ZATHN) puguin substituir o adequar les finestres de les façanes principals d’aquests edificis per reduir els efectes de la contaminació acústica a les llars.

L’ajuntament obrirà per primera vegada una convocatòria d’ajudes per a la millora de l’aïllament acústic dels edificis de vivendes situats a les zones on es registren més nivells de soroll. Per a aquesta partida, es destinarà aquest any 1 milió d’euros, i si la mesura té èxit, tindrà continuïtat l’any vinent.

La meitat de la dotació de la convocatòria procedeix de la inversió per a rehabilitació energètica impulsada per l’Ajuntament de Barcelona amb l’aportació dels fons Next Generation de la Unió Europea.

A aquestes ajudes ara s’hi sumen 500.000 euros més que el Consorci de Vivenda de Barcelona invertirà per subvencionar la rehabilitació de finestres i reduir l’impacte sonor de les vivendes plurifamiliars o unifamiliars a les Zones Acústicament Tensionades i, en concret, a les Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn (ZATHN).

Aquesta mesura «complementa» els plans per reduir la contaminació acústica a les places i carrers presentats pels districtes de Ciutat Vella, Sant Martí, Sants-Montjuïc, l’Eixample i Gràcia per als 15 espais declarats recentment Zones Acústicament Tensionades en Horari Nocturn (ZATHN) perquè els sonòmetres han constatat que se superen els 3 decibels.

D’aquesta manera, els veïns de les zones tensades podran acollir-se a les ajudes municipals per a la rehabilitació, com ja fan els de les ZARE i de les zones afectades per trànsit intens com les zones C3 (Aragó, Balmes, Tarragona i passeig Colom, entre d’altres), obtenint ajudes a la inversió atenent les seves circumstàncies concretes.

Aquestes noves subvencions municipals podran ser sol·licitades per les comunitats de veïns a partir del setembre vinent i fins al 31 de desembre de 2022.

Les comunitats de veïns podran demanar ajudes d’entre 30.000 i 50.000 euros per edifici, en funció del nombre de vivendes existents, amb un màxim de fins a 3.000 euros per vivenda.

Així, és necessari l’acord entre els veïns per canviar les finestres de la façana, un pas que el regidor considera que la contribució de fins a 3.000 euros per vivenda de l’ajuntament contribuirà a fer-ho possible.

Notícies relacionades

El termini màxim per iniciar les obres no podrà excedir dels quatre mesos una vegada sol·licitada la subvenció i hauran d’executar-se en un màxim de vuit mesos.

Les sol·licituds es tramitaran per ordre d’entrada en el registre i s’atorgaran ajudes fins a esgotar la dotació.