El problema de la vivenda

Una habitació en un pis compartit costa 450 euros a Barcelona

  • L’oferta s’ha reduït un 73% a la ciutat l’últim any, fet que ha empès els preus un 14% a l’alça. Només Sant Sebastià resulta més cara per compartir sostre

BARCELONA 30/06/2020 Economía. Inmobiliaria de passeig Maragall pisos en venta y en alquiler Foto de FERRAN NADEU

BARCELONA 30/06/2020 Economía. Inmobiliaria de passeig Maragall pisos en venta y en alquiler Foto de FERRAN NADEU / Ferran Nadeu (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Comptar amb una habitació de lloguer dins d’un pis compartit ja costa 450 euros mensuals a Barcelona. La xifra espanta, però és un simple reflex del desbocat preu dels lloguers a la ciutat, i de la minvant oferta (ha caigut un 73% en un any) de vivendes disponibles al mercat local per compartir, segons un informe realitzat pel portal immobiliari Idealista.

Aquesta fórmula s’ha estès en els últims anys molt més enllà de l’etapa estudiantil. Per a milers de barcelonins és l’única via per poder emancipar-se, i altres persones es veuen abocades a compartir sostre davant l’encariment dels preus de la vivenda i la impossibilitat d’afrontar un arrendament amb una nòmina modesta. De mitjana, aquest perfil d’inquilí que lloga només una habitació té 34 anys a la capital catalana, dos anys més, per exemple, que en el cas de Madrid.

Els autors de l’informe atribueixen l’augment del 14% en la mensualitat mitjana a l’escassetat de producte disponible. Una oferta que, a més, sol tenir com condicions de no fumar al domicili ni portar-hi mascotes.

En altres ciutats catalanes la progressió va en el mateix sentit. A Tarragona i Girona l’oferta ha caigut un 53%, però el preu ha pujat especialment en la primera, un 20%.

Radiografia a Espanya

Només hi ha una capital de província (Palma) on les opcions hagin minvat encara més en un any que a Barcelona, mentre que l’augment de preus ha sigut encara més alt a Almeria i Màlaga (20%), València (18%), Santander (16%) i Alacant (15%).

En l’actualitat, i segons els milers d’anuncis que Idealista computa, Sant Sebastià és la ciutat amb els lloguers d’habitacions més cars d’Espanya, ja que arriben als 460 euros mensuals de mitjana. Molt de prop la segueix Barcelona (450 euros), i a continuació Madrid (420), Palma (400), Bilbao (370), Màlaga (350) i Pamplona (350).

Per contra, les més barates per tenir companys de pis són Ciudad Real (175 euros mensuals), Palència (200), Jaén (200), Càceres (200) i Àvila (210).

En el conjunt del país, la mitjana dels que comparteixen pis ha pujat un any, fins als 34. No obstant hi ha notables diferències segons el territori: Vitòria, Oviedo i Àvila coincideixen en els habitants de més edat, amb una mitjana de 42 anys. Els segueixen Palma, Huelva i Palència amb 40 anys, i a continuació figuren Lleó i Alacant amb 39 anys.

Notícies relacionades

Molt més joves són de mitjana a València (26), Castelló (27) i Santander (27).

Quant a volum d’oferta, més de la meitat es concentra a tres ciutats, Madrid (32%), Barcelona (10%) i València (9%).