A Barcelona

El termòmetre gegant del Portal de l’Àngel torna a lluir després de tres anys tapat

  • La icona de la botiga Cottet al Gòtic es va veure afectada per la rehabilitació de l’edifici, que ara acollirà oficines i comerços

El termòmetre gegant del Portal de l’Àngel torna a lluir després de tres anys tapat

Jordi Cotrina

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’enorme termòmetre del que havia sigut l’òptica Cottet, un aparell de 22 metres de llargada, el més gran d’Espanya i un dels més grans d’Europa, torna a marcar la temperatura des del número 40 del Portal de l’Àngel de Barcelona després de tres tres anys en què s’ha mantingut tapat per obres de rehabilitació de l’edifici. Queda per veure si el seu espectre de mesurament, de 40 a -5º, quedarà curt davant el tòrrid estiu que està vivint la ciutat.

El termòmetre de Cottet es va instal·lar el 23 de febrer de 1956 de la mà dels germans Rolando, Renato i Fernando Cottet, propietaris de la cadena d’òptiques que tenia la botiga principal als baixos de l’edifici des de principis de segle. Es van inspirar en altres mesuradors tèrmics que havien vist en ciutats europees per cridar l’atenció sobre el seu comerç i durant un temps va aconseguir ser el més gran del món, ja que pesa més de dues tones.

A l’estiu del 2019, amb la venda de l’immoble a un fons inversor amb seu a València (l’òptica es va traslladar a la Rambla de Catalunya), l’empresa va començar una reforma de l’edifici que es va traduir en una enorme bastida i lones que també cobrien el termòmetre, que forma part del catàleg de protecció arquitectònic, històric i paisatgístic dels establiments emblemàtics de la ciutat de Barcelona, de manera que la seva preservació està garantida. Als baixos ara hi ha una sabateria i una perfumeria, mentre que les plantes superiors s’han destinat a oficines.

Reparat fa una dècada

No era la primera vegada que l’aparell quedava fora de l’exposició pública. De fet, el 2009 va deixar de funcionar i se li va haver de fer una rehabilitació tècnica, duta a terme per l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i la llavors empresa propietària de l’immoble, Cottet Òptics. Tornar-li la vida va costar uns 70.000 euros.

Notícies relacionades

La icona local va estrenar nous llums led de baix consum que van substituir els 710 tubs de neó. D’aquesta manera no només consumeix menys energia, sinó que la temperatura marcada en vermell és més visible.

Als seus peus, al terra, es va col·locar una placa que l’acredita com a element del Petit Paisatge de Barcelona. A més, en un lateral de la façana de l’edifici es complementa amb un baròmetre i un higròmetre per mesurar la pressió atmosfèrica i la humitat relativa.