Recursos contra la calor

ERC denuncia que la meitat dels refugis climàtics de Colau tanquen a l’agost

  • El grup d’Ernest Maragall remarca que de 202 punts només 67 estaran totalment oberts aquest mes

ERC denuncia que la meitat dels refugis climàtics de Colau tanquen a l’agost

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El govern d’Ada Colau va anunciar el juny passat que la xarxa de refugis climàtics que es posen a disposició dels barcelonins per eludir els rigors de la calor comptava aquest estiu amb 200 unitats, en què està previst que la ciutadania pugui refrescar-se entre el 15 de juny i el 15 de setembre. Segons el consistori, el 95% dels veïns compten amb un refugi a una distància màxima de 10 minuts del seu domicili.

El grup d’ERC considera que aquesta xifra és equívoca, ja que alguns dels punts que estan a la llista no estan oberts tot l’estiu o durant tot el dia. Un refugi climàtic és un lloc on la temperatura no està per sobre dels 26 graus si és interior, recorden els republicans.

34, de pagament

Segons la definició del consistori, és un espai que proporciona confort tèrmic a la població mentre manté els usos habituals, és a dir, una escola o una biblioteca, però també un jardí. Segons els republicans, a l’agost gairebé la meitat dels 202 refugis anunciats per l’ajuntament estan tancats.

Només 67 dels refugis estaran totalment oberts a la ciutadania. D’aquests, 49 són parcs i jardins, sempre disponibles per a la ciutadania. ERC remarca que 34 dels refugis són de pagament, en concret 27 centres esportius i set museus, i que n’hi ha 13 que només obren tres hores a la tarda, fora de l’horari de màxima calor, que es produeix de 12.00 a 16.00.

Vacances a la ciutat

Els republicans denuncien que molts dels refugis ho són només per l’adhesiu que els identifica així i recorden que aquests mesos estan sent especialment calorosos, fet que ha provocat que s’activi diverses vegades el pla per onades de calor. També remarquen que, en vista de la inflació, un 40% dels barcelonins no se n’aniran de vacances fora de la ciutat. Per això els refugis són especialment necessaris.

Notícies relacionades

Segons va anunciar al juny el consistori, un 87,5% dels barcelonins tenen un d’aquests punts a un màxim de 10 minuts de casa seva, i el 37,5%, a cinc minuts a tot estirar (fa un any el percentatge estava en un 20%, sempre segons el consistori).

L’alerta per calor es declara quan la temperatura supera els 33,4 graus centígrads durant tres dies consecutius. Es calcula que cada any moren 150 persones per causes vinculades a la calor extrema i es preveu que el problema s’intensifiqui pel canvi climàtic. L’ajuntament va remarcar que si bé ara hi ha una onada de calor cada quatre anys, de mitjana, el càlcul és que els pròxims anys la freqüència d’aquestes onades de calor es multipliqui per vuit en el millor escenari i per 16 en el pitjor.