Ple municipal

Barcelona aprova defensar davant la Fiscalia la innocència de Xavier Trias per les acusacions falses

  • Junts aconsegueix el suport de Barcelona en Comú, el PSC i ERC a una iniciativa que demana que l’ajuntament reprovi la informació falsa que Villarejo va inventar sobre l’exalcalde

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a l’entrar a un ple municipal.

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, a l’entrar a un ple municipal. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres en el ple municipal una iniciativa de Junts per Catalunya que, entre altres aspectes, inclou que el consistori es personarà davant la Fiscalia per defensar l’exalcalde Xavier Trias de les acusacions que va rebre en el sentit que tenia un compte a Suïssa, i que s’han revelat falses.

Barcelona en Comú, el PSC i ERC i Junts han votat a favor d’una proposició d’aquest grup que ha fet que Trias estigués present en el ple just uns dies després que hagi anunciat que s’està plantejant tornar a presentar-se com a alcaldable de Junts en les eleccions municipals que se celebraran el pròxim 23 de maig. La proposta ha progressat, malgrat que el PP s’ha abstingut i que Ciutadans, Valents i la regidora no adscrita, Marilén Barceló, hi han votat en contra.

Estaments de l’Estat

El regidor de Junts Jordi Martí Galbis ha defensat la proposició de Junts, que reclama que l’ajuntament «condemni l’atac que determinats estaments de l’Estat espanyol» a Trias, «amb la creació de proves i casos de corrupció falsos per embrutar el seu honor i perjudicar la seva carrera política».

Però el text també inclou que l’ajuntament «iniciï les accions necessàries per portar aquest cas davant la Fiscalia en defensa del seu honor i els seus drets [els de l’exalcalde]. La proposició precisa que el consistori reprova «tots els membres de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, magistrats, polítics, treballadors de l’administració, periodistes i empreses periodístiques que hagin participat en els fets».

Cal veure si finalment el consistori acudeix a la Fiscalia, però un matís és rellevant. Les proposicions no són vinculants, i la seva aprovació no obliga en principi a complir-ne el contingut. Però en els casos en què els socis les recolzen, es dona per fet que es materialitzaran.

Les eleccions del 2015

No s’ha d’oblidar que Junts, abans Convergència, acusa l’alcaldessa, Ada Colau, d’haver-se emparat en aquestes acusacions falses per atacar Trias i, fins i tot, per arrabassar-li l’alcaldia quan Barcelona en Comú va derrotar la llista de l’exalcalde, llavors encara amb les sigles de CiU, per 17.000 vots i un regidor, 11 contra 10. Però aquesta vella acusació no ha aparegut en el debat sobre aquesta qüestió.

Mentre ERC ha avalat la protesta, en paraules d’Elisenda Alamany, el regidor de Ciutadans Paco Sierra ha acusat Junts d’iniciar la precampanya amb aquesta proposició. Més amable però en un mateix sentit s’ha pronunciat el regidor del PP Josep Bou.

Eva Parera, de Valents, ha assegurat que la imatge de Trias no està «tacada» per les acusacions estimulades per Villarejo, sinó per la seva actuació com a alcalde, per exemple, per recolzar «els okupes de Gràcia», en al·lusió als del Banc Expropiat. «Va ser Trias qui va començar a finançar les entitats okupes». «A Can Vies li van tremolar les cames i segueix dempeus per la seva actitud», ha afegit. «Amb vostè va començar tot», ha dit Parera en al·lusió a Trias.

Pel PSC, David Escudé, ha afirmat que si el propòsit és aclarir els fets i saber què hi va haver rere la trama de Villarejo, la proposició té sentit. Per això, els socialistes hi han votat a favor.

Notícies relacionades

També ha recolzat la iniciativa de Junts Barcelona en Comú. Ho ha explicat Jordi Martí Grau, que ha qualificat de «menyspreable» que es pretengui perseguir l’adversari mitjançant falsedats publicades en mitjans de comunicació.

Però Martí ha afegit que el rebuig d’aquest tipus de situacions s’ha de mantenir en tots els casos. «Per això em sap greu que Junts no hagi acceptat la nostra esmena que incorporava la denúncia de la guerra judicial que està patint el govern de la ciutat», en al·lusió a les querelles rebudes per Colau i altres regidors, que en la seva immensa majoria han sigut arxivades.