On Catalunya

Iniciativa singular

Un restaurant de Castelldefels repensa la paella i afegeix un menú per a gossos

La cuina d’Unlugar aposta pel producte de proximitat del Parc Agrari del Baix Llobregat, el mar i les paelles d’alta precisió, mentre debuta amb la primera carta d’Espanya per a les mascotes que acompanyen el comensal

Un restaurant de Castelldefels repensa la paella i afegeix un menú per a gossos

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La màgia de la climatització permet que un dijous de juliol faci un sol terrible que espanta fins i tot els banyistes, però que l’Isa i la seva gossa Zara estiguin disfrutant (a parts iguals) d’un tiberi gastronòmic amb vista a la platja de Castelldefels. Les dues tenen el plat ple, la primera de paella De la terra (amb secret ibèric i bolets de temporada), i la seva mascota, d’arròs amb pollastre i verdures, que endrapa com si no hi hagués un demà als peus de l’Isa. La pintoresca imatge té lloc al restaurant Unlugar, que estrenarà una carta de paelles d’alta precisió (per obra i gràcia de la tecnologia), amb hiperespecialització en la generosa collita del Parc Agrari del Baix Llobregat, alhora que llança la primera només per a gossos. Totes dues es desplegaran a partir del dia 20.

El restaurant que lideren Gabriel i Germán Buchaillot juntament amb Claudia Quintero va obrir el 2018 centrat en els seus enyorats gustos de l’Argentina. D’aquesta etapa mantenen els seus ‘hits’ (empanades, filet o entrecot de primera importats al buit), però en el seu creixent arrelament local volien sucumbir al producte més pròxim. I si el quilòmetre 0 és tendència gastronòmica des de fa anys, tenir el Mediterrani als peus i el Parc Agrari del Baix Llobregat eren prou arguments per armar la nevera de proximitat i reescriure la seva proposta. El tema caní va sorgir espontàniament, perquè Sofía Fortuna, la directora del Grup Quibuch en què estan integrats, era una fan d’alimentar bé i saludablement les mascotes, confessa. I de no haver d’aparcar-les a casa per fer un bon àpat.

Neix així la nova etapa d’Unlugar, amb taules ‘pet friendly’, en què la gastronomia fa salivar l’animal i el seu amo. Per al Gabriel, assaborir i casar els productes més pròxims «del mar i la terra» suposa una empenta diària, explica en la presentació. El xef executiu, Pablo Drucaroff, tria als camps del parc agrari i els mercats pròxims els gustos del dia. La zona és «molt més que les carxofes del Prat i els espàrrecs de Gavà», exclama Buchaillot. Al seu costat, un cambrer apareix amb unes grans xeringues amb un contingut verd, que denoten que no són vacunes anticovid XXL, tot i que el pesto de ruca que contenen és digne de deixar fora de combat un virus. L’injecta a la burrata, que es gronxa entre petits tomàquets de l’horta. Per alguna cosa el local s’ha integrat dins el col·lectiu de cuina Sabors de l’Horta.

Al plat i la menjadora

Notícies relacionades

Mentre el copropietari explica les novetats, la Zara, una preciosa gossa d’aigua, i el pataner d’un altre client emeten petits grunyits intuint que s’acosta alguna menja. A la cuina, la nova aposta pels imprescindibles arrossos en un passeig Marítim s’ha acompanyat de diverses paelles Mimcook, amb uns focs prodigiosos capaços de clavar el temps de cocció i la intensitat en funció de la recepta que els introdueixin. «No hi ha risc que el xef no pugui estar per a tots els fogons, ni que una paella estigui més cuita que un altre en funció de qui la prepari», explica davant l’«eina» d’alta precisió dissenyat per Sergi Escolà per arribar sempre a la mateixa «qualitat, textura i gust». Per descomptat, que no hi ha artefacte que valgui si abans no s’encerta en l’alquímia del fumet, la recepta i les seves proporcions, intervé Fortuna.

I l’establiment Unlugar salta a l’arena arrossera amb el cereal de Pals, per la seva agraïda textura, també en versió marinera o negra, mentre en altres propostes mar i verd es tornen a aliar en l’amanida Cèsar amb llobarro arrebossat amb farina de cigró, o es mima la patata ‘baby’ (al vapor) sota la seva bravíssima salsa. Aleshores, ja ha aparegut el cambrer amb les menjadores i un sobre de l’esmentat arròs caní que cada propietària dosifica al gust per al seu animal. És el primer restaurant d’Espanya amb llicència per produir menjar per a mascotes sota la seva pròpia marca, 4Petz, amb ingredients frescos i de temporada. Hi ha també esnacs amb format de galeta de cigrons i, atenció, de postres uns gelats amb pal comestible de dos gustos: mango amb iogurt o plàtan amb iogurt. La Zara s’ho pensa; de bon grat endraparia un altre plat principal, però al final es passa a la temptació de plàtan. I com que el seu menú no té cafè, quan ha acabat fins i tot es permet fer la migdiada.