Informe sobre salut sexual

Augmenta el nombre d’adolescents bisexuals a Barcelona

El percentatge de noies que se senten atretes només per nois ha passat del 69,4% al 48,5% i el de nois, del 83,2% al 77,7%

L’enquesta detecta un augment de la discriminació per orientació sexual i de la violència masclista

4
Es llegeix en minuts
EFE

El percentatge d’estudiants de secundària de Barcelona que se senten atrets per persones de tots dos sexes ha augmentat a la capital catalana respecte a les xifres de fa cinc anys, segons es desprèn de l’informe sobre salut sexual i reproductiva elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) i que l’ajuntament ha donat a conèixer aquest dissabte, setmana que coincideix amb la celebració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia.

L’informe, titulat ‘Factors de Risc en Estudiants de Secundària’ (FRESC), indica que el percentatges de dones joves que sent atracció només per l’altre sexe ha passat del 69,4% el 2016 al 48,5% el 2021. En el cas dels homes joves, aquest percentatge ha passat del 83,2% el 2016 al 77,7% l’any passat. Xifres que evidencien una baixada significativa en la proporció d’adolescents que se senten atrets exclusivament per persones de l’altre sexe. Aquesta baixada és especialment significativa, de més de 20 punts, entre les noies.

L’enquesta, elaborada amb dades obtingudes el 2021, revela també que ha augmentat la discriminació per orientació sexual i la violència masclista mentre constata que, com a conseqüència de la pandèmia, s’han frenat les malalties de transmissió sexual i continuen caient les infeccions pel VIH. Així, l’alumnat que declara haver patit discriminació per raó de sexe ha passat del 10,6% al 30,1% entre aquelles persones que declaren sentir-se atretes per persones del mateix sexe i del 18,9% al 22,2% en persones atretes per tots dos sexes. Aquesta discriminació, apunta l’informe, és més freqüent entre els homes joves que se senten atrets per tots dos sexes. El 30% d’aquest col·lectiu declara haver-lo patit.

Vigència de la violència masclista

Augmenta també la declaració de situacions de maltractament per part de la parella, tant com emocional, com físic i sexual, així com l’assetjament sexual. El nombre de noies que diuen haver sigut víctimes de maltractament l’últim any per part de la seva parella passa d’un 18% a un 24%, mentre que les que declaren haver patit assetjament sexual, entès com a qualsevol conducta verbal o física amb contingut sexual ofensiu i no desitjat, ha crescut d’un 17% a un 38%. Aquest increment, subratlla l’informe, posa de manifest «la vigència de la violència masclista i la necessitat de continuar incorporant mesures i programes concrets» per fer-hi front.

L’estudi afegeix que aquest augment «també pot estar relacionat amb una sensibilització més gran de la societat lligada a l’evolució del moviment feminista en els últims anys i, en particular, a un augment de la identificació i reconeixement d’aquest tipus de violència per part de noies de la ciutat, que qüestionen discriminacions i conductes que generacions anteriors tenien normalitzades».

Salut i embarassos

En l’àmbit sanitari, l’informe confirma que la pandèmia va frenar la tendència creixent dels últims anys a Barcelona de les malalties de transmissió sexual de declaració obligatòria, com la clamídia, la sífilis i la gonorrea, tot i que puntualitza que «les taxes continuen sent tan elevades com abans de la pandèmia i hi continua havent més incidència entre els homes».

La infecció pel VIH, per contra, segueix en descens amb una reducció del 14,3% de la taxa d’incidència anual, amb més incidència en els homes (26,7 per cada 100.000) que en les dones (2,1 per cada 100.000).

L’any 2020, indica l’informe, també es van registrar menys embarassos i naixements que l’any anterior, i es manté la tendència a la baixa dels últims deu anys. Així, la taxa d’embarassos va ser de 44,3 per cada 1.000 dones (17.348 embarassos) i la taxa de naixements de 31 per cada 1.000 dones (12.134 naixements), mentre que el 2010 van ser de 54,9 i 37,7, respectivament.

Notícies relacionades

La mitjana d’edat de les dones d’entre 15 i 49 anys que va tenir el primer nadó va ser de 33,5 anys i la taxa de fertilitat en dones de 35 a 39 anys (65,8) va ser superior per segon any consecutiu a les d’entre 30 i 34 (59,3). L’informe destaca que «aquesta tendència reafirma l’existència de dificultats per decidir quan tenir fills o filles i els obstacles per disposar dels mitjans per fer-ho».

Les interrupcions voluntàries de l’embaràs (IVE), per la seva banda, també van en descens, ja que el 2020 es va registrar la taxa més baixa dels últims quinze anys. A Barcelona es dur a terme 5.215 avortaments, és a dir, una taxa de 13,3 per cada 1.000 dones d’entre 15 i 49 anys. «Aquesta disminució –s’afirma en l’estudi– també podria explicar-se per l’efecte de la covid-19, tot i que caldrà veure si la tendència es manté durant els pròxims anys». Els danys revelen el descens continuat d’embarassos entre les adolescents de la ciutat, tot i que la baixada de naixements i avortaments en aquest col·lectiu indica «diferències destacables» segons el país de naixement i el districte de residència.

Temes:

Sexe Adolescents