Bretxa digital

Col·lapsada la web per sol·licitar les beques a casals d’estiu a Barcelona

  • El consistori àmplia dos dies el període d’inscripció per les fallades en el portal municipal, que fan anar de cul les entitats socials que gestionen les sol·licituds dels campaments urbans de les seves famílies, que no tenen recursos ni eines per lidiar amb l’administració electrònica

Barcelona 22/06/2018 Reportaje sobre la Pista Negra , proyecto deportivo, comunitario y artístico en el Raval Foto Ferran Nadeu

Barcelona 22/06/2018 Reportaje sobre la Pista Negra , proyecto deportivo, comunitario y artístico en el Raval Foto Ferran Nadeu / FERRAN NADEU (EPC)

3
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La sensació d’impotència davant l’administració electrònica en l’era postcovid és una sensació que no requereix gaires explicacions. Qualsevol ciutadà l’ha patit en algun moment, d’una manera o d’una altra, intentant sol·licitar hora al metge de capçalera o intentant demanar cita per a la declaració de la renda. Però la situació es torna especialment greu quan la ja de per si alambinada burocràcia digital s’encrueleix amb les persones més vulnerables, com està tornant a passar aquest any amb la tramitació de les beques per als casals’ d’estiu de l’Ajuntament de Barcelona. El consistori ha hagut d’ampliar dos dies el període de sol·licitud de beques atesos els problemes tècnics freqüents per registrar les sol·licituds en la seu electrònica, que fan anar de cul els treballadors de les diferents entitats que gestionen aquests casals. Aquests, a la pràctica, són els que estan sostenint el pes de la tramitació d’aquestes ajudes, ja que les famílies sol·licitadores no tenen els coneixements o la connexió a internet necessària –o, moltes vegades, cap de les dues coses– per fer-ho.

Des de l’Associació Esportiva Ciutat Vella, entitat que gestiona els casals del Collaso i Gil o del Vedruna Àngels, al Raval –on organitzen també un casal de futbol a les pistes de Drassanes–, o el casal d’Alexandre Galí, a la Barceloneta, entre d’altres, peguen un crit d’auxili. Dels 1.000 nens amb dret a beca que s’han interessat pels seus casals en el període establert [que acabava aquest dilluns i ara s’ha allargat fins a aquest dimecres] només hi han pogut entrar 800. «Fa un mes sencer que dedico les vuit hores de la meva jornada laboral a entrar beques i encara tinc 200 famílies penjades, perquè la web falla constantment; és desesperant», assenyala Laia Serraima, coordinadora de l’entitat, molt preocupada.

«El sistema no funciona»

«Ens estem desvivint perquè aquests nens puguin tenir beques i disfrutar de les dues setmanes de casal subvencionades a les quals tenen de dret i les quals necessiten; cada entitat s’està organitzant com pot per gestionar-ho, però és evident que el sistema no funciona», reitera angoixada, perquè el termini per sol·licitar monitors de recolzament acaba també aquest divendres i dubta que puguin sol·licitar tots els que necessiten atès el col·lapse de la seu electrònica, que des de fa dues setmanes dona problemes. Aquest dilluns a les dotze del migdia va explicar a aquest diari que en tres hores havia pogut entrar una única sol·licitud.

Notícies relacionades

Una veu municipal respon que aquest any el tràmit de la campanya de campaments urbans s’ha fet a través del portal de tramitació de l’Ajuntament de Barcelona i reconeix que aquest i altres tràmits» han donat problemes informàtics en el moment de finalitzar el procediment. «Conscients d’aquests problemes, hem posat tots els esforços per solucionar-ho», prossegueix la mateixa veu, que detalla que s’han concretat aquests esforços: d’una banda, en l’esmentada ampliació de dos dies esmentada en el període de presentació de les sol·licituds, que finalitza aquest dimecres. De l’altra, segons la mateixa veu, «s’han resolt les incidències informàtiques amb la màxima celeritat possible». «En cas que continuïn les incidències i les famílies ens acreditin que han tingut problemes a l’hora de realitzar el tràmit, es garantirà l’admissió de la sol·licitud fora de termini», es comprometen.

María José García, directora territorial del Casal dels Infants del Raval, insisteix que el problema és que no es garanteix el dret a la presencialitat. «Amb la covid s’han carregat un dret, que és el dret que les persones puguin ser ateses en persona», apunta García, que assenyala que les dificultats no són només amb la tramitació de beques per al casal d’estiu, sinó també amb la resta d’ajudes. «Si els obliguen a fer tots els tràmits de manera telemàtica, haurien de posar recursos extres perquè les famílies a les quals van destinades aquestes ajudes no en quedin excloses. Ens trobem amb la mateixa situació amb les ajudes per a les extraescolars», reflexiona la directora territorial del Casal dels Infants del Raval.

Temes:

Estiu