Partida municipal

Barcelona inverteix 1,2 milions en projectes per mirar de descentralitzar el turisme

  • La quantitat prové de la recaptació de la taxa turística i es destinarà a programes de diversos districtes de la ciutat

  • Collboni es felicita per l’increment del nombre de visitants de la capital catalana i elogia el sector per la seva «resiliència»

Barcelona inverteix 1,2 milions en projectes per mirar de descentralitzar el turisme

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i el regidor de Turisme, Xavier Marcé, han anunciat aquest dijous que Barcelona destinarà 1,2 milions d’euros, part del que rep Barcelona per la taxa turística que es cobra als visitants, a l’impuls de projectes que persegueixen evitar que els visitants es concentrin a les mateixes zones, que és el que genera les principals molèsties per a la ciutadania.

La quantitat anunciada correspon a l’activitat del 2021, encara afectada per la pandèmia, i per això serà superior l’any que ve, d’uns 3 milions llargs. El 2019, Barcelona va rebre 17 milions per la taxa turística, la meitat del que es recapta, ja que l’altra recau en la Generalitat. Aquest any, ha dit Marcé, es calcula que el consistori rebrà 8 milions.

Collboni ha elogiat el sector del turisme per la seva «resiliència». Un discurs propi del PSC i visiblement allunyat del del seu soci, Barcelona en Comú. Una cosa que va deixar clar fa uns dies el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, quan va abominar de l’aglomeració de forans al seu districte durant la Setmana Santa. Rabassa ha tornat a defensar aquest dijous limitar el turisme, una qüestió que serà debatuda aquest divendres en el ple municipal.

Turisme sostenible

«Volem turisme, de qualitat, sostenible», ha dit el socialista. Del gener al març, més d’1,6 milions s’han allotjat a Barcelona, un 382,2% més que el 2021 i un 33,6% menys que el 2019, amb un total de 5 milions de pernoctacions, un 283% més que fa un any i un 26,4% menys que en fa tres.

Notícies relacionades

En la llista del que es farà amb els 1,2 milions figuren, entre altres, una partida de 70.000 euros per al servei de visites guiades de l’antiga presó Model; 175.000 per al programa Viu Montjuïc i per a la sostenibilitat turística al districte de Sants-Montjuïc; 122.000 euros per a la promoció turística a les Corts; 140.000 euros per pacificar l’oci nocturn a les places de Gràcia; 40.000 euros per a la gestió de la zona de les bateries antiaèries del Turó de la Rovira, i la mateixa quantitat per crear una ruta a partir dels universos literaris de Mercè Rodoreda i Juan Marsé.

Passejada amb Trias

Collboni ha explicat la passejada que ha fet amb l’exalcalde Xavier Trias, i n’ha informat a Twitter penjant una foto de tots dos. «Tinc una bona relació personal amb tots els que han sigut alcaldes de Barcelona, també amb els que no són del meu partit, i crec que s’ha d’aprendre de qui té experiència».