Obra pública

Barcelona inicia a les Glòries la construcció de 238 vivendes públiques

  • És la promoció en curs més important de l’ajuntament i comptarà amb 125 pisos de lloguer i 113 de venda per un període de 75 anys

Barcelona inicia a les Glòries la construcció de 238 vivendes públiques

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Barcelona ha anunciat aquest dijous l’inici de la seva promoció de vivenda pública més important. S’erigirà al solar de l’Illa Glòries, delimitat per la Gran Via, la plaça de les Glòries i el carrer dels Encants Vells, i sumarà 238 vivendes repartides en quatre blocs que tindran un mateix fi amb dos formats diferents. Del total, 125 vivendes es destinaran al lloguer assequible, amb un preu previst que està en un punt mitjà entre la vivenda social i la de mercat.

113 pisos més completaran el conjunt i en el seu cas s’activarà una altra fórmula, la venda del dret de superfície: el nou titular adquireix el dret de residir a la vivenda durant 75 anys, amb la impossibilitat de fer-hi negoci. Passat aquell període, el consistori torna a disposar de la casa.

Tres tipus de vivendes

Un bloc acollirà 51 vivendes en dos cossos de sis i set plantes; un altre, 60, en dos cossos de set i quatre plantes; 67 més en dos cossos de nou i onze plantes, i els 60 restants, en un cos d’onze plantes. De les 238 vivendes, 128 seran de tres habitacions; 97, de dues, i 13, d’una. Onze pisos estaran adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

La promoció de l’Institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona (IMHAB), que si es compleix la previsió estarà completada en 30 mesos, suposarà una inversió municipal de 44 milions d’euros i la previsió és que acabin vivint-hi més de 800 persones. El projecte arquitectònic compta amb la coordinació de Cierto Estudio, que és responsable d’un dels blocs. Els altres tres van a càrrec, respectivament, de l’UTE formada per Haz Arquitectes SLP, Bayona Valero Arquitectes Associats SLP, Cantallops Vicente Arquitectes i Ensenyat Tarrida Arquitectes SLP; l’UTE format per Pau Vidal i l’Estudi Vivas Arquitectes SCP, i SV60 Arquitectes.

La plaça de les obres

El consistori remarca que el solar es troba en un dels emplaçaments en els quals més vivenda pública s’ha fet últimament, amb un total de 500 noves vivendes amb algun tipus de protecció. I és innegable que fa anys que la plaça de les Glòries viu tota mena d’obra pública, en alguns casos més encertada i en altres, menys. El finançament del projecte, recalca l’ajuntament, prové de crèdits del Banc Europeu d’Inversions i del Banc del Consell d’Europa. Anna Llonch, de Cierto Estudio, ha explicat el projecte: «És un emplaçament molt particular, privilegiat, a tocar de la trama Cerdà i del 22@, espai de transició entre ells, i al costat del nou parc de les Glòries».

«Creiem que és important que sigui permeable, amb els passos que es generaran: un de la Diagonal a l’accés del mercat dels Encants, amb un passatge públic que dividirà dos blocs. Els blocs tindran dos patis comunitaris, privatius per als veïns però visibles per a la resta del públic», ha relatat Llonch

Notícies relacionades

«Estem molt contents de posar la primera pedra de l’edifici més gran que s’està construint», ha afirmat la regidora de Vivienda, Lucía Martín, que ha remarcat que els 44 milions d’inversió suposen «el doble del pressupost que l’Incasol va destinar l’any passat a fer promoció de Vivenda a Catalunya, quan és l’empresa pública de la Generalitat que s’encarrega de fer vivenda».

El cost

El cost aproximat del lloguer social és de menys de cinc euros per metre quadrat al mes; el de l’assequible, d’entre set i vuit euros per metre quadrat, i el de mercat està en 15 euros per metre quadrat. El preu de la venda del dret de superfície serà de 2.300 euros el metre quadrat, quan la mitjana entre vivenda de mercat nova i de segona mà està en 3.400 euros. 

Temes:

Obra pública