Protesta ciutadana

Ciutat Meridiana surt al carrer contra la precarietat cronificada

  • L’associació de veïns convoca una manifestació per a aquest divendres a la tarda «contra la pobresa, l’atur i els desnonaments, per una vida digna»

Ciutat Meridiana surt al carrer contra la precarietat cronificada

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El característic soroll de fons quan despenja el telèfon no deixa lloc a dubtes. Està en un desnonament. És dimecres, 26 de gener i són les 12 del migdia. «Al final un dels tres d’avui es va parar als jutjats, però als altres dos hem hagut d’arribar a porta, i som aquí», assenyala Filiberto Bravo, líder de l’associació de veïns de Ciutat Meridiana, entitat que fa diversos anys que està absolutament bolcada en la lluita pel dret a la vivenda. Aquest difícil afany –que tothom tingui un sostre assegurat– és el que els porta a convocar aquest divendres una manifestació des de la plaça Roja –centre neuràlgic del barri– fins a Fabra i Puig sota la consigna: «Contra la pobresa, l’atur i els desnonaments, per una vida digna».

Allò de parar els desnonaments a la porta –ajornar-los en realitat– és el pa de cada dia en aquest enclavament de la Zona Nord de Nou Barris, un dels més pobres de la ciutat, i un en els quals menys s’ha notat la moratòria estatal dels desnonaments, donada la precarietat extrema de molts dels seus veïns. Ajornar-los, quan es pot i com es pot. De vegades aconsegueixen només uns dies per poder recollir les coses. En un dels casos d’aquest dimecres es tractava d’una parella amb dos fills confinats per contacte estret en el seu grup classe i va estar a punt d’executar-se fins a l’últim minut. No va ser fins passades les dues de la tarda quan finalment van arribar a un acord i es va donar una setmana a la família per deixar el pis. Una setmana. «Finalment des de la propietat [una gran forquilla] m’han dit que si la Generalitat els demana que entrin en el programa Reallotgem per fer-los un lloguer social ells estan disposats a fer-ho», conclou amb una mica d’esperança Bravo, el qual batalla cada cas fins al final com si fos propi.

«Sortir del bucle»

«L’objectiu de la manifestació de divendres és sortir d’aquest bucle. Deixar de fer voltes en aquesta roda en la qual tots s’expulsen les responsabilitats», assenyala Bravo, qui insisteix que no és només la vivenda. «És a l’atur, és la precarietat», remarca convençut que ha arribat el moment de passar a «l’acció directa» i apuntant que s’han afegit a la convocatòria de l’associació de veïns alguns sindicats de vivenda d’altres barri de la ciutat.

La importància dels papers

Notícies relacionades

Una altra qüestió molt relacionada tant amb la vivenda com amb la precarietat que des de l’associació de veïns i altres entitats del territori posen sobre la taula és la urgència de la regularització de les persones en situació administrativa irregular. «Es poden ajornar els desnonaments, però si no tens papers ni tan sols tens dret a entrar a la taula d’emergència», denuncia Bravo, qui apunta també com a motius per a la protesta el paper dels Mossos en els últims desnonaments i «el desvergonyiment dels jutges».

«Estem cansats de promeses incomplertes i de grans titulars que queden en res», conclou el portaveu veïnal recordant que només aquest mes de gener tenen sobre la taula 20 dates de desnonament.