Ple municipal

L’adeu de l’Hermitage divideix els socis del govern de Colau

  • Janet Sanz es felicita per haver descartat el projecte i creu que no hi haurà conseqüències judicials per al consistori

  • Collboni afirma que el PSC no renuncia que la ciutat aculli el museu, els promotors del qual reclamaran una indemnització

L’adeu de l’Hermitage divideix els socis del govern de Colau

EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Són diverses les qüestions sobre les quals els socis del govern d’Ada Colau, Barcelona en Comú i el PSC, mantenen un desacord total. Són tantes, que abans de reeditar el pacte de govern van acordar conviure amb el desacord, és a dir, que aquestes diferències d’opinió no fossin motiu de ruptura en aquest mandat. Una d’aquestes qüestions és el projecte del museu Hermitage, que els comuns han vist sempre amb recel, quan no amb mals ulls, i que els socialistes, en canvi, defensen.

El cas és que a efectes de la posició del govern en el seu conjunt, que és la que pesa, el rebuig es va oficialitzar i el consistori va renunciar al projecte i amb el temps va prioritzar com a alternativa la nova seu del Liceu al port.

En aquest context s’ha sabut aquest divendres la decisió dels impulsors de l’Hermitage de llançar la tovallola, informa ‘El País’, i centrar-se a reclamar una compensació pels diners invertits i pel lucre cessant, el que ja no s’ingressarà perquè el museu no prendrà cos a Barcelona. Una reclamació que podria superar els 100 milions d’euros.

Adeu, franquícia

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha comparegut davant els mitjans per mostrar la tranquil·litat del govern davant l’anunci. De fet, la regidora ha comentat l’assumpte per la part contrària, elogiant el projecte del Liceu i recalcant que és molt millor per a Barcelona. «El temps ens ha donat la raó. Valia la pena esperar un projecte que fos de consens i tingués la potència del que ha proposat el Liceu».

En contrast, ha minimitzat l’oferta de l’Hermitage: «El temps ens ha donat la raó que no era necessari conformar-se amb la proposta d’una franquícia no arrelada al territori, que no suscitava consens i que no era viable amb les dades dels projectes presentats».

«Judicialment, podem estar tranquils. Les coses s’han fet correctament. En el govern hi ha diferències, no som el mateix partit. Però com a govern hem determinat els passos que hem pres. Després cada partit pot defensar el que cregui», ha afirmat la tinenta d’alcalde. Al·lusions que venien al cas perquè al principi del ple el primer tinent d’alcalde i cap de files del PSC al consistori, Jaume Collboni, ha advertit que el seu partit no renuncia a alguns projectes, entre els quals ha destacat l’Hermitage.

Desacord

El ple ha acollit un altre debat sobre una qüestió en què els socis no acaben d’anar a la una: l’aposta per la celebració els Jocs Olímpics d’Hivern del 2030. La presidenta del grup de Junts, Elsa Artadi, ha presentat una proposició que reclama que l’ajuntament doni suport a la decisió que es prengui en la consulta a la població a l’Alt Pirineu i l’Aran.

En realitat, el debat suggereix que les posicions sobre els Jocs han portat els partits a mantenir fins a tres o quatre posicions diferents. D’una banda hi ha els que volen que se celebrin i els que no. I entre els primers, els que reclamen que Barcelona i Catalunya recolzin més la col·laboració amb Aragó i tinguin clar que és Espanya qui demana els jocs. El PP, Ciutadans i Valents (nova denominació de Barcelona pel Canvi) han incidit en aquest argument. Collboni s’ha afegit a aquesta tesi a l’advocar per treballar amb «els germans d’Aragó».

Neu artificial

Notícies relacionades

La proposició de Junts ha sigut aprovada amb el recolzament d’ERC i el de Ciutadans; el rebuig del PP, Valents i la regidora no adscrita –que temen que el Govern vulgui anar per la seva banda– i l’abstenció del PSC –que no s’ha entès gaire– i Barcelona en Comú. El partit de Colau tira pilotes fora amb aquest tema i ni el rebutja del tot ni hi dona suport: «Si el Pirineu vota que sí, Barcelona hi serà», ha dit el tinent d’alcalde Jordi Martí. Com l’alcaldessa va fer aquesta setmana, Martí ha suggerit que el canvi climàtic porta a pensar que el 2030 farà més calor. El regidor ha recordat que el 20% de les pistes catalanes estan tancades i que moltes de les que obren ho fan gràcies a la neu artificial.

Després s’ha debatut una altra proposició sobre els Jocs Olímpics, de Valents, que instava el govern local a donar suport a la candidatura olímpica, que també ha prosperat amb el recolzament del PSC, PP i Ciutadans, i l’abstenció de Junts, ERC i Barcelona en Comú. Votacions i matisos que tenen bastanta més relació amb l’eslàlom polític que amb el gegant.