Imputada per presumptes irregularitats en subvencions

Colau sospita que rere la querella hi ha «empreses de l’aigua»

  • L’ajuntament rep el text de la demanda, de què l’alcaldessa afirma que no inclou «cap prova nova»

  • La regidora argüeix que el codi ètic de BComú que preveu la dimissió dels imputats «no s’aplica si no hi ha ànim de lucre»

Colau sospita que rere la querella hi ha «empreses de l’aigua»

Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Vint-i-quatre hores després d’haver-se conegut que Ada Colau haurà de comparèixer com imputada davant el jutge acusada de cometre presumptes delictes de prevaricació, frau en contractació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències i negociacions prohibides, l’alcaldessa de Barcelona i el seu equip estan convençuts que la querella no tindrà recorregut. No és l’única sensació del Govern de Colau per la demanda per presumptes irregularitats en la concessió de subvencions presentada per l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica.

El Govern local sospita que rere la querella hi ha interessos vinculats amb «empreses de l’aigua», que han vist amb mals ulls que Colau intentés municipalitzar la gestió de l’aigua des de la seva arribada a l’alcaldia, el 2015.

Sospites i indicis

El regidor Marc Serra és qui remarca aquesta sospita, si bé per ara no hi ha proves que l’entitat denunciant estigui vinculada amb alguna d’aquestes empreses. El que sí que consta, destaca, és que a l’associació no «se li coneix activitat a la ciutat» més enllà d’actuar com entitat jurídica que emprèn actuacions contra ajuntaments com els de Barcelona i Valladolid i l’Àrea Metropolitana de Barcelona, en relació amb la gestió de l’aigua. «Nosaltres estem molt tranquils. Les coses s’han fet bé sempre, sota el criteri dels serveis jurídics», ha afegit. 

Marc Serra, regidor: «Nosaltres estem molt tranquils. Les coses s’han fet bé sempre, sota el criteri dels serveis jurídics»

Colau ha explicat aquest dijous, en declaracions a Cuatro, que l’ajuntament ja té la querella i que els serveis jurídics han conclòs després d’un primer cop d’ull al text que no hi ha «cap prova nova». Ha defensat també la tasca de les entitats que han rebut les ajudes: l’Observatori DESC –on va treballar abans d’entrar en política–, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) –de què era la cap visible– i Enginyers Sense Fronteres.

Renúncia descartada

Així mateix, ha considerat que no té per què dimitir tot i que el codi ètic de Barcelona en Comú prevegi que els seus membres renunciïn si són investigats judicialment: «Quan no hi ha ànim de lucre, el codi ètic no s’aplica». Ningú, ha afegit, afirma que hi hagi voluntat d’enriquir-se en el cas de les subvencions. «Els ‘lobbies’ a què estem tocant els seus privilegis ens posen querelles, tant els del sector immobiliari com els del sector de l’aigua, que nosaltres volem municipalitzar», ha dit.

Ada Colau «Els ‘lobbies’ a què estem tocant els seus privilegis ens posen querelles, tant els del sector immobiliari com els del sector de l’aigua»

«És important preguntar-se qui denuncia», ha advertit l’alcaldessa sobre l’Associació per a la Transparència i la Qualitat Democràtica, una entitat poc coneguda amb seu a l’avinguda Diagonal de Barcelona i a Madrid. No obstant, l’advocat que s’ha fet càrrec del cas té el despatx lluny de la capital catalana, a Granada. «El nostre client ens ha dit que per ara i durant la instrucció, no fem declaracions», van assegurar a EL PERIÓDICO des del bufet Luna y Asociados que, curiosament, ha defensat polítics i funcionaris implicats en casos de corrupció, sobretot a Andalusia.

Elsa Artadi: «Colau és la pitjor alcaldessa des del restabliment de la democràcia i la més mentidera»

Notícies relacionades

El plet contra Colau el porta personalment l’advocat d’aquest despatx, Ernesto Osuna, segons van confirmar des de l’oficina de Granada. És un jurista destacat. En la seva biografia apareix que compta amb formació especialitzada en Dret Concursal, en prevenció de blanqueig de capitals i, en la seva faceta penal, en urbanisme. Ha participat com a lletrat en alguns macroprocessos penals, com el cas Malaia, a Marbella (va ser el defensor de l’exalcaldessa Marisol Yagüe) i el dels eros (en què figuren exalts càrrecs socialistes de la Junta d’Andalusia) i, fins i tot, segons assenyala ell mateix, en el cas Pujol. Osuna també ha sigut advocat en processos de presumpta corrupció a l’Ajuntament de Granada, com el cas Nassarita, de suposat afavoriment a certs constructors.

L’oposició

A Barcelona, l’oposició continua qüestionant Colau. «Ha de dimitir ja. És inacceptable que una persona imputada per delictes tan greus segueixi al capdavant de l’ajuntament», ha declarat la presidenta de Ciutadans, Mari Luz Guilarte. La cap de files de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, li ha exigit explicacions i l’ha descrit com «la pitjor alcaldessa des del restabliment de la democràcia i la més mentidera».