On Catalunya

Hivern estival

1 de gener i dia de platja a Barcelona

L’Observatori Fabra registra la nit més càlida de la seva història d’aquesta data, amb 16 graus

2
Es llegeix en minuts

Les platges de Barcelona han sigut aquest primer dia del 2022 una insòlita passarel·la de moda, tant d’abrics i jerseis, més a la mà que posats, com de samarretes estivals de màniga curta i banyadors. Fins als 22 graus s’han enfilat les temperatures a les hores més assolellades del dia, això després que l’Observatori Fabra registrés un rècord sense antecedents en els seus registres. La mínima nocturna als termòmetres d’aquesta estació meteorològica de referència va ser en el trànsit del 2021 al 2022 de 16 graus, una cosa molt més que insòlita. L’anterior rècord de nit de Cap d’Any calorosa va ser la de 1961, amb 11,2 graus, i abans d’aquesta data calia remuntar-se als anys 1926 i 1931, amb 9,6 graus.

L’1 de gener del 2022 passarà a la història (a l’espera, és clar, del que passi en anys venidors) com un dia excepcional. Les celebracions de la nit de Cap d’Any, com a conseqüència del toc de queda, van ser mesurades. A les platges, quan van tancar els locals a la una de la matinada, hi va haver algunes celebracions espontànies, però res desproporcionat en comparació amb el que havia passat en altres moments del 2021. El sorprenent ha vingut després, quan s’ha fet de dia.

Al centre de la ciutat i la costa, fruit de la inversió tèrmica, la temperatura no va ser tan alta com a l’Observatori Fabra. La mínima en alguns d’aquests llocs va rondar els 8 graus. Però quan la irradiació solar va començar a augmentar, just ara que el dia comença ja a percebre’s més llarg, la sensació de calor va augmentar i el que podia haver sigut un matí de carrers deserts com a conseqüència dels lents despertars, va acabar convertint-se en una jornada molt atípica d’1 de gener a les platges.

Aigua del mar a 15 graus

Notícies relacionades

En aquesta jornada solen ser cèlebres els primers banys que a moltes ciutats organitzen alguns clubs nàutics, que ja van ser suspesos en alguns casos fa un any per la pandèmia. Aquest primer bany tenia en aquesta ocasió menys mèrit. L’aigua estava, naturalment, freda, a 15 graus, però el paisatge de platja semblava indicar el contrari. Centenars de persones ocupaven la sorra, la majoria vestides de turmells a coll, però així que avançaven les hores i augmentava la calor, era cada vegada més fàcil descobrir algú amb banyador i, arribat el moment, fent un capbussó al mar.

El pronòstic del temps és que aquest episodi de calor té els dies comptats i que a mitja setmana, de cara a la jornada de Reis, les temperatures tornaran a ser les pròpies d’aquesta època de l’any.