On Catalunya

Infraestructura degradada

La part inferior del passeig Marítim de Barcelona demana a crits una reforma

Els operadors de la zona, que han arribat a assumir ells mateixos reparacions al paviment, reclamen millores per a una zona que registra una altíssima afluència de públic

La part inferior del passeig Marítim de Barcelona demana a crits una reforma

ZOWY VOETEN

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Un estudi (Eurecat! i l’URL) va determinar fa tres anys que només l’eix de locals de restauració i oci del Front Marítim rebia 1,7 milions de visitants anuals. Aquest tragí, sumat a l’enorme volum de banyistes que acudeixen al litoral de Barcelona ha fet que la part inferior del passeig en el tram de la platja del Somorrostro, presenti un aspecte molt degradat i demani a crits una renovació. Ho estan demamant des fa molt temps els operadors de la zona, que pel seu compte han arribat a reparar part de l’entarimat per evitar més caigudes i torçades per part dels usuaris. Però altres punts del passeig també necessiten clarament millores.

Fa uns anys, ja hi va haver queixes per l’estat de les rajoles del passeig en la part superior, arran de carrer. L’ajuntament va intervenir i les va fixar, per evitar que els passejants a part d’ensopegar, s’esquitxessin amb l’aigua entollada entre les juntes cada vegada que trepitjaven una llamborda. En aquest àmbit ara només hi ha alguna peça solta o trencada, que el municipi va reparant. No obstant, al llarg de la zona poden trobar-se bancs i elements deteriorats.

L’eix del Somorrostro, en canvi, ha sigut a més víctima de la pugna entre administracions (Estat i consistori) pel futur ús dels locals de la zona. Alguns van ser subhastats el 2020 pel Ministeri d’Hisenda amb gran polèmica. D’altres continuen sent de l’Estat, que va prorrogar per cinc anys la seva concessió i consegüent activitat. Però davant les incerteses sobre el seu futur i la diversitat de titularitats, l’entorn sembla ser terra de ningú.

La part inferior del passeig en aquest tram, a la qual s’accedeix tant des d’escales que uneixen els dos nivells, com des del mateix interior dels establiments (amb entrada pel carrer o pel nivell de platja) és la que ha corregut pitjor sort. Un usuari, que es va fer mal a l’ensopegar amb una lama de fusta trencada i va caure, va alertar a aquest diari del «perill» que comporta passejar al costat de la primera línia de mar. El president de l’Associació Front Marítim Barceloneta, David López, constata la falta de manteniment que acumula essencialment el tram que va de l’Hotel Arts a l’Hospital del Mar i les incidències que provoca. En l’entorn de l’hotel hi ha rajoles trencades i alguns desnivells que propicien que després de la pluja els bassals es mantinguin fins i tot durant dies, mentre els arbustos creixen al costat dels murs i elements constructius.

Fusta poc funcional

No obstant, la majoria de les queixes quotidianes se centren en el paviment de fusta que recorre l’esmentada platja i per on no només transiten milers de persones durant tot l’any (rumb a la platja, als restaurants o a la sortida dels clubs), sinó que també circulen patinets elèctrics, bicis i vehicles de serveis. «La zona té 30 anys i la fusta no és funcional, no resisteix tant ús», opina López. Algunes lames s’han partit, i deixen forats que han propiciat nombroses caigudes, i moltes d’altres estan soltes i cedeixen al ser trepitjades, fet que provoca ensopegades, perquè no s’aprecia a simple vista. Per aquest motiu i per evitar mals majors, diferents operadors han arribat a clavar o reparar peces.

Un empleat amb més d’una dècada a la zona lamenta que la zona hagi sigut «menystinguda» per l’ajuntament en els últims anys. «Hem viscut molts problemes d’inseguretat, robatoris, incivisme, brutícia, venda ambulant, invasió de bicitaxis... i no ens feien ni cas», malgrat el gran èxit d’afluència dels negocis. De fet, l’associació compta amb un servei de patrullatge de seguretat de l’entorn. Afirmen que la situació ha millorat des de l’arribada del regidor de Seguretat, Albert Batlle. Però la qüestió del manteniment continua pendent.

Substitució (o no) del paviment

Les queixes efectuades a través de la web municipal han sigut recentment respostes, amb la promesa d’una «actuació d’urgència per eliminar el risc d’accidents». S’informava també que juntament amb el districte (Ciutat Vella) s’estudiava «la substitució total del paviment». Des de l’àrea de Medi Ambient informen que només hi ha previstes de moment reparacions puntuals.

Notícies relacionades

El panorama millora en el tram (també inferior) que correspon a la platja de la Barceloneta, on responsables d’alguns locals afirmen que a l’estiu les brigades de manteniment de Platges (de l’Àrea de Medi Ambient) sí que realitzen intervencions regulars. Allà el terra ja és de rajoles, molt més resistents. Però també s’aprecia cert abandonament al mobiliari urbà, hi ha grafits, i rastre d’orines nocturnes. Al costat d’uns locals en desús fins i tot s’han instal·lat a pernoctar algunes persones en tendes de campanya.

Les passarel·les danyades pels recents temporals són un capítol a part, ja que en aquest cas les reparacions se solen fer a la primavera passats els mesos de mal temps i onatge, assenyalen fonts municipals.