Anàlisi amb experts

Barcelona Global llança 10 propostes per aconseguir un turisme de qualitat

Advoca pel diàleg públic-privat per remuntar el sector i la qualitat de vida local

Barcelona Global llança 10 propostes per aconseguir un turisme de qualitat

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’associació Barcelona Global ha demanat recuperar el diàleg i la confiança entre el sector públic i privat per desenvolupar iniciatives que serveixin per apostar pel turisme de qualitat, ja que el sector se sent poc recolzat per les administracions en un moment clau per a la seva recuperació. L’entitat independent aglutina 214 empreses, centres d’investigació, institucions culturals, universitats i 870 professionals, a més d’altres socis nacionals i internacionals, amb el propòsit de convertir la ciutat en una de les millors per al talent i l’activitat econòmica.

La presidenta de Barcelona Global, Aurora Catà, ha presentat un document amb 10 propostes per anar cap a un turisme de qualitat i millorar la competitivitat del sector, les quals estan avalades per més de 30 experts consultats per l’associació i que ja han presentat a les administracions, assegura.

Entre les propostes fetes per Barcelona Global, destaca l’aposta per una administració «facilitadora, activa i dinàmica» que garanteixi la seguretat jurídica, que flexibilitzi en el Pla especial urbanístic d’allotjament turístic (Peuat) la possibilitat de construir hotels emblemàtics en edificis protegits al centre de la ciutat o la seva rehabilitació sense necessitat de reduir habitacions.

El document reclama l’obertura comercial els diumenges, punt sobre el qual ja hi ha un ampli consens, la desestacionalització del sector apostant per l’organització de grans esdeveniments, algun dels quals es podria celebrar per Nadal, i prioritzar la cultura com a actiu de la ciutat, posant en relleu l’oferta existent, posant èmfasi per exemple en els museus d’autors, com Picasso, Miró o Tapies, i generant-ne de nova.

El ‘lobby’ també creu que cal apostar per nous sectors de l’economia per atraure nous visitants, com són la Barcelona de la salut i el benestar i la Barcelona de l’educació superior, per aprofitar la qualitat dels seus centres sanitaris i educatius.

Recuperar l’activitat del centre

Segons el parer de Barcelona Global, és necessari comptar amb un centre de la ciutat més dinàmic i actiu per als barcelonins, els visitants i l’activitat econòmica, amb especial èmfasi en la Rambla, la Ciutadella, el Paral·lel o Montjuïc.

L’entitat ha insistit en la necessitat de tenir un aeroport ‘hub’ intercontinental amb bones connexions, per a la qual cosa continuen parlant amb les administracions, i prioritzar els creuers amb inici i final a Barcelona.

El document aposta així mateix per reprendre el diàleg publico-privat després de detectar «una manca d’empatia per part de les administracions cap als problemes i situacions diverses a les quals ha hagut de fer front durant la crisi», segons resa el document, que demana també que les administracions tingui un govern «facilitador» per portar a terme el nou model turístic.

Catà ha assenyalat que el sector se sent «poc emparat per les administracions publiques» i creu que cal fer un «esforç col·lectiu» entre aquestes i el sector privat per resoldre els problemes que hi ha a sobre de la taula.

La presidenta de l’associació ha recordat que el turisme ha patit molt amb la pandèmia, per la qual cosa ara es necessita una «administració sensible i impulsora» del sector, avança Efe.

«El moment és ara», ha dit Catà, per a qui els diagnòstics ja estan fets i és el moment de passar a l’acció. «No volem qualsevol tipus de turisme. Cal buscar un turisme diferencial, de qualitat», ha afegit.

El director general de Barcelona Global, Mateu Hernández, ha recordat que després de Londres, París i Roma, la capital catalana és la ciutat més visitada d’Europa.

Ha assegurat que el turisme no és una aposta sectorial, sinó que afecta tots els sectors de la ciutat i que és el motor per a una determinada Barcelona, «la Barcelona del talent», ha assenyalat.

Notícies relacionades

Ha dit que el diagnòstic sobre quin turisme vol Barcelona l’han deixat a part perquè el consens és molt clar cap a un turisme de qualitat, basat en una oferta cultural interessant, l’actual i la que es necessita.

Barcelona Global també creu que l’administració hauria de demanar més ajudes perquè el sector pugui fer front al pagament dels deutes ocasionats per la pandèmia, i considera necessari un impuls de la promoció publicoprivada.