PROTESTA CIUTADANA

Ciutat Vella surt de nou al carrer pel dret al descans

  • Les principals associacions de veïns del districte convoquen, amb el recolzament de la FAVB, una nova concentració aquest dimecres a Sant Jaume per demanar un pla de xoc contra el soroll

  • «És necessari un plantejament de futur per als nostres barris, que no poden seguir hipotecats al turisme, l’especulació i la permissivitat absoluta», assenyalen els convocants

A1-116426102.jpg

A1-116426102.jpg / Ferran Nadeu (EPC)

2
Es llegeix en minuts

La majoria de les seves peticions són de mínims: «tenim de dret a viure als nostres barris, al descans, a dormir a les nits, a poder caminar pels carrers, a disfrutar de les nostres places i a un espai públic net i saludable». Ho són tant, i tan de consens, que han posat d’acord la majoria d’associacions de veïns de Ciutat Vella, de sensibilitats dispars, per exigir solucions pel bé comú. «Cada vegada més, els nostres barris semblen un parc temàtic de la festa i de l’oci, un reclam turístic on poder fer qualsevol cosa amb la més gran de les impunitats, on sembla que els veïns molestem», assenyala el manifest veïnal amb què criden a una nova concentració per a aquest dimecres a la plaça de Sant Jaume després de les convocades a l’estiu per aquests mateixos veïns i motius.

Sota el lema ‘Pel descans nocturn, la salut i la vida als barris’, els veïns de Ciutat Vella demanen a les autoritats municipals «que vetllin i actuïn per fer complir les ordenances municipals pel que fa a l’ús de l’espai públic». Les entitats convocants insisteixen que ja fa molt temps que pateixen problemes derivats d’aquest abandonament, però que les últimes setmanes han vist augmentar un ús «massiu, incontrolat, incívic i cada vegada més privatitzador dels seus carrers». Una situació, prossegueixen, que «perjudica greument la convivència i degrada progressivament els nostres barris», remarca en negreta el manifest. Com a mesura concreta exigeixen al consistori un pla de xoc pel dret al descans.  

Contra l’ocupació de les voreres

Notícies relacionades

Contra l’ocupació de les voreresEls veïns organitzats reiteren que la situació actual no és un fet puntual. «És necessari un plantejament de futur per als nostres barris, que no poden seguir hipotecats al turisme, a l’especulació ni a la permissivitat absoluta», no es cansen d’assenyalar els convocants, que critiquen l’increment de terrasses ocupant voreres i carrers, la circulació incontrolada d’artefactes per qualsevol racó, els ‘botellons’ que no cessen i les festes improvisades pels carrer i places que converteixen qualsevol porteria en un urinari públic.

La flama que va encendre la primera manifestació convocada pels barris de Ciutat Vella pel dret al descans el passat 30 de juny va encendre al Casc Antic, després dels freqüents ‘botellons’ amb l’aixecament del toc de queda. Els veïns de la Barceloneta, afligits del mateix mal, no van dubtar a sumar-se a la convocatòria i van organitzar una manifestació germana des del seu barri, per unir-se després amb els seus veïns del nord a la Via Laietana fins acabar junts a Sant Jaume. Les queixes mostrades en aquella primera protesta són les mateixes que mostraran aquest dimecres. «Al final, es tracta d’una qüestió de salut mental», concloen uns veïns que se senten –i no hi ha qui no conegui algú que ja hagi llançat la tovallola– expulsats dels seus barris pel soroll, a més de pel preu dels lloguers i locals comercials i per la falta de comerç de proximitat, tot peces d’aquest mateix engranatge del criticat model de parc temàtic.

Temes:

Botellon