DRET A LA VIVENDA

Barcelona interposa la primera multa per un lloguer abusiu

  • El consistori demana 9.000 euros a l’empresa propietària d’una finca per un increment del preu dels seus lloguers fora de la llei 11/2020, de regulació dels lloguers

  • Els veïns de la finca, afiliats al Sindicat de Llogateres, van descobrir via Incasòl que els anteriors inquilins pagaven 950 euros mentre que a ells els en demanen 1.200

Barcelona interposa la primera multa per un lloguer abusiu
2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Sindicat de Llogateres de Barcelona ha fet públic aquest dimecres el que consideren una important victòria, tot i que sigui només pel que té de simbòlic. Per l’exemple. En un comunicat expliquen que els combatius veïns del 58 del carrer de Villarroel, a l’Eixample, es van plantar davant el seu llogater per un increment del preu dels lloguers per sobre del que marca l’índex i l’Ajuntament de Barcelona els n’ha donat la raó. Expliquen que van comprovar a través de l’lncasòl que el contracte anterior en el que ara és casa seva era de 950 euros al mes, mentre que el nou, el seu, és de 1.200, cosa que incompleix el que estableix la regulació. Davant la confirmació oficial, via Incasòl, d’una pujada fora de llei, van interposar una denúncia a l’Ajuntament de Barcelona i han aconseguit que l’empresa propietària sigui sancionada. Després d’aquesta primera victòria volen anar més enllà i demanen una baixada de 250 euros dels seus lloguers, perquè el contracte s’ajusti a la regulació», reiteren.

Segons relaten des del Sindicat de Llogateres, al revisar el contracte, els inquilins es van posar a mirar si totes les dades eren correctes i es van adonar que el llogater havia posat el contracte al seu nom, «quan realment la propietat és una persona jurídica». «Amb aquesta primera dada, els inquilins van haver de negociar el retorn dels 1.600 euros d’honoraris, ja que segons el reial decret català els honoraris els ha de pagar el llogater quan la propietat és una persona jurídica, és a dir, una empresa, com van descobrir que era el cas. I aquest no va ser l’únic –i substancial– descobriment que van fer. Van veure també que al contracte no hi havia cap referència a l’anterior preu del lloguer, com indica que s’ha de fer segons la llei 11/2020, de regulació dels lloguers.Aquí van saltar les alertes, van fer una instància a l’Incasòl i van descobrir que les anteriors famílies que van habitar aquelles vivendes pagaven un lloguer de 950 euros, és a dir, 250 menys.

Un altre expedient en marxa

Amb aquestes informacions, els inquilins van acudir a l’ajuntament a interposar una denúncia. Fa unes setmanes el consistori va respondre al procediment i va posar la primera sanció per contracte fora del marc de la llei 11/2020.

L’Ajuntament de Barcelona confirma que ha fet la proposta de sanció, que ascendeix a 9.000 euros, d’acord amb el que estipula aquesta llei. «A més d’aquesta multa, s’ha incoat un altre expedient sancionador, tot i que en fase inicial, i tenim altres casos sobre la taula encara pendents d’estudi», afegeix una veu municipal.

Demanda contra la propietat

Notícies relacionades

Al marge de la sanció feta pública aquest dimecres, els veïns de la finca expliquen que han interposat una demanda contra la propietat perquè els torni les quantitats que els han cobrat de més durant els últims mesos.

El mes de maig l’Ajuntament de Barcelona va fer pública la incoació de 16 expedients sancionadors dobles –al portal i a la propietat– que sumaven un import de 96.000 euros per anuncis immobiliaris que incompleixen la llei catalana de regulació de preus de lloguer, i l’inici d’un expedient per un contracte per sobre del preu permès per la mateixa norma. Aquest últim és el que ha derivat en l’actual multa de 9.000 euros.