Debat sobre la neteja a la ciutat

La rambla del Poblenou o la brutícia que va arribar després de fer fora el cotxe

L’artèria de Sant Martí concentra comerç, restauració, escoles, passejants, corredors... tot el que dona vida a una gran ciutat i a un carrer sense gairebé trànsit i tot el que sovint també la desllueix

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sembla mentida que el govern municipal tregui tant pit amb les places que es crearan en els 21 eixos verds de l’Eixample i que, en canvi, les places plenes de vida que genera la Rambla del Poblenou en les seves interseccions no tinguin ni nom. Se suposa que són simples rotondes, però en comparació fa riure l’ambient del passeig de Gràcia: aquí hi ha molta més vida. El nervi principal de Sant Martí, amb permís de Pere IV i la rambla Prim, és un anar i venir constant de gent de tota condició i edat. Són les onze del matí d’un divendres i els autòctons diuen que està així cada dia. I que fa goig, més ara que hi ha menys turistes, perquè en els últims anys això s’havia posat (massa) de moda, lamenten. És l’èxit de moltes decisions pretèrites, des de Cerdà fins avui, passant per Maragall, que va ser l’alcalde que va obrir l’artèria fins al mar, fins a la platja del Bogatell. La Manchester catalana és avui un districte en transformació, amb un eix que vertebra la vida social i comercial i que, per l’ús ciutadà intensiu que se li dona, s’ha colat entre els 10 punts prioritaris en matèria de neteja.

La zona més delicada és l’encreuament de la rambla amb Doctor Trueta, on les brigades municipals ja es van esforçar la setmana passada, seguint les instruccions del pla de xoc contra la brutícia a Barcelona presentat uns dies abans. Un portaveu de l’ajuntament indica que a la zona conflueixen «diversos factors i multitud d’usos». Ho té tot: escoles, fort teixit comercial, restauració, famílies jugant, gent gran passant l’estona, atletes corrent... i un urbanisme sense gairebé cotxes. En resum, assenyala la mateixa veu, «moltes persones utilitzant el mateix espai públic». A les 11.30 hores, els joves de l’Institut Poblenou de formació professional surten per menjar-se l’entrepà. S’instal·len als bancs de la rotonda i a la mitja hora marxen deixant pel camí algun paper d’alumini, tovallons i un parell d’ampolles. Res greu. Els observen amb atenció un grup de veterans del barri. Són la Montse, la Nieves, l’Ana, el Fermi i el Juan.

Es troben gairebé tots els matins i també algunes tardes. No sempre al mateix banc; va una mica en funció dels seients que quedin lliures. I és curiós, perquè a les rotondes de més amunt, als encreuaments amb Pujades, Llull i Ramon Turró, hi ha grupets similars, com si cada poma tingués la seva colla de gent gran arreglant el món. Són d’aquesta gent que saps que si accepten xerrar una estona, t’ho passaràs bé i en sortiràs informat. La Montse va néixer al carrer de la Ciutat de Granada i recorda la via del tren, la platja que no era platja, les fàbriques, els carrers que eren camins. Per tenir tan fresc el record d’un barri que va néixer industrial, treu ferro al tema de les escombraries.

«Només marxaré d’aquest barri per anar a l’altre barri».

«Som la causa de tots els mals», afirma, convençuda que la brutícia no és més que la representació física de l’incivisme ciutadà. La resta assenteixen, una mica sorpresos per un debat que evita temes que consideren més importants, com «la pèrdua de la identitat del Poblenou» o que aquests carrers «ja no siguin tan familiars com abans». Perquè hi ha «massa terrasses» o perquè ja no coneixen gairebé ningú. Es queixen, però la Montse, amb la seva frase final, recull l’opinió general: «Només marxaré d’aquest barri per anar a l’altre barri». Debaten sobre si se marxarien d’aquí si els toqués la Primitiva i coincideixen que, a tot estirar, es mudarien a un pis més gran. S’hi queden.

Molta cotorra

Notícies relacionades

No és brutícia però sí que criden moltíssim l’atenció les cotorres. El sorollós terrabastall d’aquesta au exòtica i invasora que ha fet seves moltes de les palmeres del passeig. Ni rastre del soroll dels cotxes, que no poden circular per la rambla, però el més probable és que tampoc se’ls sentís gaire perquè quedarien tapats per la cridòria d’aquests menuts ocells verds. No hi ha, però, cagades de colom, que en una suposició poc científica potser tenen la ciutat repartida amb els seus cosins verds i aquesta zona està fora dels seus dominis.

A l’encreuament amb Ramon Turró, una parella (ella francesa, ell del Vallès) que passeja amb el seu nadó nascut durant la pandèmia assegura que la rambla és «un autèntic regal amb final feliç». Es refereixen a la desembocadura, al parc del Poblenou i a la platja del Bogatell. Sobre la brutícia, consideren «un miracle» que no sigui pitjor. Ho atribueixen a la col·laboració dels bars i restaurants, que s’encarreguen de netejar les seves parcel·les, i que «això és un petit poble i hi ha més respecte». No ho veu igual un altre matrimoni –ja en edat de tenir nets i tots dos nascuts a Barcelona– assegut per sobre de Pere IV, on el passeig s’eixampla i la façanes es retiren uns metres. «Això ha anat a pitjor. No tenim els problemes del Raval, però falta il·luminació i de vegades el terra fa pena de la brutícia que hi ha. Quan passaven els cotxes estava tot més net perquè no hi havia tanta gent». Ho tenen complicat, perquè la filosofia de les superilles amb prou feines ha escrit el seu pròleg a Barcelona.