Medi ambient

Barcelona ajorna sine die l’expansió a altres barris de la recollida porta a porta

  • El consistori canviarà el mètode de la fase 1 de Sant Andreu, amb menys cubs i més contenidors intel·ligents

  • L’ajuntament impulsarà una modificació fiscal perquè les llars que reciclen bé paguin fins a un 20% menys en la taxa d’escombraries

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La crua oposició veïnal (i també política) ha acabat per doblegar el calendari previst per a l’expansió de la recollida de residus porta a porta a Barcelona. Estava previst que el 18 d’octubre es posés en marxa la segona fase del districte de Sant Andreu, però això s’ajorna com a mínim fins al 2022. Eloi Badia, regidor de Transició Ecològica i Emergència Climàtica ha explicat aquest divendres en roda de premsa que el sistema entra ara en un fase de reflexió sobre quin ha de ser el model de la ciutat. I sembla que hi ha una cosa clara: s’apostarà més pels contenidors i les bústies intel·ligents, i molt menys, gens, de fet, pels petits cubells.

Els veïns de la segona fase de Sant Andreu ja tenien a casa els petits gibrells marrons. Però només 10 dies abans d’estrenar-se amb el porta a porta, després de sessions de participació ciutadana, reunions informatives, tríptics i cartelleria pel barri, ja no només continuaran escalfant-se la banda, sinó que, a més, el cubell ja no serà necessari. «Se’l poden quedar si volen», ha detallat Badia, que s’ha begut una gerra sencera d’aigua durant la seva al·locució. Ara tots els esforços se centren a modificar el sistema de la fase 1 del districte, on està previst instal·lar més bústies intel·ligents (s’obren amb clauers personalitzats) i contenidors (obeeixen amb un codi). Aquest era el sistema previst per a zones amb edificis alts en els quals era lleig i complicat recollir tants cubells del carrer. A Sant Antoni, per exemple, era l’aposta prevista en aquest pla que ha saltat pels aires.

Notícies relacionades

No tant a Horta, zona on el porta a porta havia de començar abans d’acabar el 2021 i que ara també està al racó de pensar. El regidor dels comuns, escarmentat per l’hemeroteca, no ha volgut regalar una sola data sobre com evolucionarà el sistema. Escassa o nul·la autocrítica durant la compareixença malgrat que el brusc fre de mà convida a pensar que quan falten menys de dos anys per a les eleccions, i amb un tema tan delicat com la gestió de les escombraries, el govern municipal prefereix collir consensos i esquivar els conflictes en temes tan vinculats als hàbits ciutadans.

Badia també ha informat de la intenció del consistori d’aprovar una bonificació de fins al 20% a les llars que reciclin correctament. Afegit al 14% per l’ús dels punts verds, una família podria estalviar un 34% d’aquest impost. Perquè això passi, el ple municipal hauria de donar el seu plàcet de cara a les ordenances fiscals del 2022.