On Catalunya

Adeu a l’estiu

Les platges de Barcelona es preparen per als temporals de la tardor

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) retira passarel·les, papereres i la resta de mobiliari per l’arribada, cada any més primerenca, del fort onatge marítim

Les platges de Barcelona es preparen per als temporals de la tardor

AMB

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les platges de l’àrea metropolitana de Barcelona ja es preparen per afrontar els temporals de la tardor i l’hivern. Així, des del 15 de setembre i fins a mitjans d’octubre, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) s’està encarregant de desmuntar i retirar els seus equipaments i mobiliari, després d’haver donat servei durant tota la temporada d’estiu. Com explica l’AMB en una nota de premsa, aquest desmuntatge s’ha avançat a causa de l’arribada, més primerenca del previst, de temporals marítims.

Aquestes tasques s’aniran fent gradualment a mesura que els diferents municipis vagin finalitzant formalment la temporada de bany i la prestació dels serveis de vigilància.

Les intervencions més importants que s’estan portant a terme són les següents: el desmuntatge dels mòduls de salvament i primers auxilis, dels lavabos i vestidors adaptats i els seus senyals de serveis, la retirada de les passarel·les adaptades enrotllables i plataformes de fusta, balises marines, papereres i el desplaçament dels aparcaments per a les bicicletes.

La retirada primerenca de tots aquests equipaments s’explica pel fet que l’AMB espera l’arribada d’un onatge més fort d’una forma més prematura que els últims quatre o cinc anys. Per això no descarta que fins i tot durant el setembre i l’octubre es puguin produir els primers temporals marítims intensos.

Aquesta observació, segons l’AMB, s’ha contrastat amb l’evolució i el comportament de l’onatge al litoral metropolità durant els últims 30 anys segons les dades de Ports de l’Estat, que mostren un augment de la freqüència i la intensitat dels temporals entre el setembre i l’octubre.

«Minimitzar els danys»

«L’equip de platges de l’AMB ha fet un reajustament en el calendari de desmuntatge dels equipaments i una reordenació de l’espai amb l’objectiu de minimitzar els danys davant el temporal», recull l’AMB en la seva nota de premsa. D’aquesta manera, les tasques de preparació per a la temporada baixa s’han avançat 15 dies respecte a fa quatre anys: si abans començaven a l’octubre, ara arrenquen a mitjans de setembre. A més, la reordenació de la platja es basa a deixar la meitat de l’esplanada de sorra lliure de mobiliari i equipaments susceptibles de patir afectacions quan puja el nivell del mar i hi ha onatge intern.

També la regressió del litoral ha implicat la reducció de l’amplada de les platges i algunes modificacions als pendents, fet que fa augmentar la vulnerabilitat i l’exposició de les diferents instal·lacions, que fa anys se situaven més a prop del mar.

En aquest sentit, el mobiliari permanent durant la temporada baixa (passarel·les d’accés, aparcabicicletes, papereres) es deixa a la zona posterior de la platja, és a dir, on està en contacte amb el passeig marítim i/o zona de les dunes.

Balanç de l’estiu

Notícies relacionades

L’AMB també ha fet un balanç «molt positiu» d’aquest estiu del 2021, amb «poques incidències» a les platges metropolitanes i una «afluència significativa». «El bon temps i la calor, juntament amb les restriccions derivades de la pandèmia, han fet que els ciutadans hagin escollit el litoral metropolità com a destí d’oci de quilòmetre zero per passar la jornada a la platja», assegura l’AMB.

 A més, aquest estiu també ha observat un «canvi d’ús social de les platges metropolitanes», amb «més presència d’usuaris de nit». Això s’explica pel tancament de les discoteques i els clubs d’oci nocturn, que tornaran a obrir a mitjans de mes però porten tota la pandèmia tancats. La ciutadania ha triat la platja per a l’«ús lúdic nocturn». «Aquesta circumstància ha fet intensificar la neteja d’aquests espais de matinada, tot i que no s’han constatat incidències significatives», recull l’AMB.

Temes:

Platges