Inauguració

Obre a Gavà el rocòdrom més gran d’Espanya

  • Sembla una metàfora de la tornada a la feina: aquí hi ha prou espai per concentrar tothom que ara mateix s’està enfilant per les parets

  • Nova fita per afegir al boom de l’escalada urbana: Sharma Climbing inaugura una muntanya ‘indoor’ de 5.000 metres quadrats

Rocódromo en Gavà

Rocódromo en Gavà / Manu Mitru (EPC)

4
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Sembla una metàfora de la tornada a la feina: aquí hi ha prou espai per concentrar tothom que ara mateix s’enfila per les parets. «¡El paradís!», esbufeguen un parell d’escaladors, amb la boca oberta. Això vol dir que només de mirar cap amunt t’entren ganes de demanar una biodramina. Per fer-se una idea de les dimensions del lloc cal tenir el coll més flexible que la nena de ‘L’exorcista’. Són 5.000 metres quadrats en total, 350 rutes escalables, murs instagramables de 17 metres d’alçada. Una muntanya ‘indoor’.   

Sharma Climbing BCN•Gavà. Nova fita per afegir al boom de l’escalada urbana: Aquest diumenge 12 obre el rocòdrom més gran d’Espanya a Gavà (Girona, 25). Aforament XXL: 850 persones. S’inaugurarà entre música en viu i escaladors amb pedigrí com Edu Marín, Dani Andradao Urko Carmona.

Ja fa dies que per aquí hi ha tràfec d’escaladors VIP. L’actor Ahikar Azcona Albizu (‘La casa de papel’) presumeix a Instagram d’haver «desvirgat» el centre mà a mà amb el pilot Pol Tarrés. Avui han vingut un grapat d’amos d’altres rocòdroms. Es veuen abraçades amb mascareta, copets a l’esquena, gent donant-se molta corda. «He flipat a l’entrar», repeteix tothom que posa un peu al centre. «En lloc d’intentar ser el McDonalds dels rocòdroms i ser a cada cantonada –treu pit Chris Sharma–, nosaltres hem mirat de crear una cosa única». 

El cognom del centre és del californià Chris Sharma. És aquest que s’enfila pels murs amb parsimònia de Spiderman. Quan et descuides, et trobes parlant amb ell a 15 metres d’altura. Aquí és inevitable venir a dalt. 

Chris Sharma, 40 anys. Podries dir que és un híbrid d’home aranya i Paulo Coelho. Tan aviat s’enfila pel sostre que et deixa anar metàfores amb arnès. «L’escalada és caure i aixecar-se –sol dir–. És la vida mateixa».

És de Santa Cruz, Califòrnia. Sí, li va donar per escalar en un poble de surf. Va començar als 12. Amb 14 ja va guanyar el campionat dels EUA. Amb 16, el del món. Ara se’l sol veure a Youtube enfilant-se fins a 30 metres d’altura sobre el mar. És un addicte al ‘psicoblob’ (escalada sobre l’aigua i sense corda). Si ho busques a Google, apareixerà en milers de posts amb el seu amic Jason –‘Aquaman’– Momoa. Tots dos estan ara produint ‘The Climb’, un nou ‘reality show’ d’escaladors de HBO Max. «Hi haurà una sèrie de reptes –avança el californià–. Potser filmem algunes coses per aquí». 

Chris ja fa 16 anys que viu a Barcelona. Té dos fills i tres rocòdroms. «Cinc fills», esbufega. El de Gavà és el segon centre que obre en només dos anys. En plena pandèmia va inaugurar el segon a Madrid. El primer el va estrenar el 2015 al Poblenou (Marroc, 206). Ben aviat també l’ampliaran, anuncia.  

«Una activitat per a tothom»

Fa anys que s’estén pel món la febre per l’alçada. Els rocòdroms ja es multipliquen al ritme d’una plaga bíblica. «El perfil d’escalador ha canviat molt –assenyala Chris–. Ara és una activitat per a tothom». La gent va als rocòdroms com qui va al gimnàs. S’hi ofereix escalada, ioga, fitnes, colors instagramables. 

A ningú li va estranyar que el primer or olímpic en escalada, el de Tòquio, el guanyés un espanyol. «Normal –va replicar llavors un tuitaire–. Espanya és el país amb més esportistes que fan escalada de la Unió Europea, segons un estudi que he fet basant-me en les biografies de Tinder». Sí, és el fons més repetit de les fotos de postureig

«Escalada ‘indoor’», en diuen. El que més s’emporta és el ‘boulder’. Escalar en bloc: a menys altura i amb terra tou en lloc de cordes i arnesos. El nou centre de Gavà té un bloc flotant de disseny, a més de megagimnàs, restaurant, bar. Rutes per a neòfits, vies extremes i fins i tot murs on entrenar les tres disciplines olímpiques (velocitat, dificultat i ‘boulder’).

«Amb instal·lacions com aquesta –assegura Chris–, estic segur que veurem un salt molt gran en el nivell de la gent». Preveuen organitzar esdeveniments internacionals «molt potents», entrenaments amb les seleccions, campionats. «Estem segurs que serà un lloc estratègic», confia. 

Notícies relacionades

¿Que què enganxa? «La sensació de superar-te –apunta el californià–. Quan dubtes si pots fer alguna cosa i ho aconsegueixes lluitant. És una sensació increïble». Ho és. Et trobes a 15 metres, xocant el puny amb Chris al cim d’un d’aquests murs d’estrena, cridant amb més eufòria que Rocky després d’un combat. ¿L’únic consell que et dona abans d’escalar? «Deixa que la ruta t’ensenyi». Chris s’encongeix d’espatlles. «És una metàfora de la vida en moltes coses –filosofa–. De vegades ens centrem tant en l’objectiu final que no disfrutem del procés. L’essència és la lluita». 

Hi ha una moral d’altura, és clar: «És un esport que pot aportar molt a la societat», assenyala el californià. «Jo crec que com més gent conegui l’escalada viurem en un món millor».

Temes:

Barcelonejant