Balanç d’estiu

L’estiu del ‘botellon’ suma 271.000 desallotjats i 7.600 denúncies a Barcelona

  • L’ajuntament crearà una taula de treball per abordar integralment la nova activitat nocturna a la ciutat i estudia perimetrar i augmentar controls en punts calents de la Mercè

Ambiente festivo en el barrio de Gracia

Ambiente festivo en el barrio de Gracia / Manu Mitru (EPC)

4
Es llegeix en minuts

Ha sigut com destapar una ampolla de cava una nit i una altra. La complicada i gradual tornada la ‘normalitat’ després dels mesos més durs de pandèmia ha disparat l’agitació en els espais públics de Barcelona com punts de trobada i anhelada «descompressió». Tant, que per pacificar-los l’ajuntament ha orquestrat aquest estiu el desallotjament de 271.000 persones (en 2.080 espais) i ha imposat 7.612 sancions per infraccions de les ordenances municipals –sobretot, incivisme i consum d’alcohol–, a més de 3.088 per vulnerar les restriccions sanitàries per la Covid-19. El balanç tindrà com a primera conseqüència la creació d’una taula municipal d’abordatge de la nova activitat nocturna, però amb efecte més immediat ha portat l’àrea de Prevenció i Seguretat a analitzar fins a una vintena d’escenaris de la Mercè on podrien redoblar-se els controls d’accés i les mesures preventives de cara a l’incivisme o a evitar les escenes vistes a les últimes festes majors de barri.

El tinent d’alcalde d’aquest àmbit, Albert Batlle, ha explicat aquesta tarda de dimarts que la pandèmia ha deixat a la ciutat canvis d’hàbits que inclouen des d’un ús més intensiu de la via pública fins a una exigència més gran de silenci i descans per part de veïns que s’han acostumat a la calma dels temps de confinament o toc de queda. El regidor creu que les dues opcions poden encaixar a Barcelona, sota la consigna d’«una nit cívica i segura». «La gent ha volgut disfrutar de l’estiu i la nit». I tot i que la majoria s’ha comportat correctament, ha remarcat, «hi ha conductes que no es poden tolerar».

En aquest sentit, no ha escatimat elogis a les forces de seguretat perquè tot i que hi hagi hagut «congestió i incivisme», «no s’han produït incidents gaire greus» vistos en «altres municipis», en al·lusió a enfrontaments amb les forces de l’ordre. Un ordre que s’ha mirat d’imposar des del consistori amb una mitjana de 283 guàrdia urbans les nits de cap de setmana (la meitat en servei ordinari i la resta per hores extres), en operatius als quals en ocasions s’han afegit els Mossos d’Esquadra. Batlle ha insistit que la Guàrdia Urbana s’ha reforçat en els últims dos anys i encara ho farà més amb la imminent promoció d’agents a punt d’incorporar-se. «La presència policial és necessària però no suficient» per mantenir en equilibri la convivència, ha insistit apel·lant de nou al civisme.

Sense impunitat

Evitar els enfrontaments no ha implicat «impunitat», ha emfatitzat el mateix responsable. L’intendent major de la Urbana, Pedro Velázquez, ha precisat que s’han desallotjat 271.000 persones en 2.080 escenaris (molts de repetits una nit i una altra), en ocasions en concentracions de menys d’un centenar de persones, però també en aglomeracions de més de 2.000, com durant les festes de Gràcia o Sants. Si les condicions de seguretat ho han permès, ha destacat, per apaivagar els excessos s’han aplicat (entre juny i agost) 7.612 sancions, mentre que amb unes altres 3.088 s’ha mirat de frenar imprudències sanitàries com no portar mascareta o no mantenir les distàncies de seguretat. Els altres dos àmbits en què s’ha posat l’accent han sigut les intervencions preventives per «minimitzar l’impacte veïnal» i de protecció del servei de manteniment i neteja.

Notícies relacionades

En plena recta final d’estiu i davant la complicació que implica no comptar encara amb una opció reglada d’oci nocturn –Batlle ha tornat a reivindicar aquests «espais de descompressió» de la mà d’un sector «compromès» amb la convivència i els protocols sanitaris–, ha anunciat la creació d’una taula de treball i abordatge integral des del municipi. La presentarà com a mesura de govern en la pròxima comissió de Presidència i comptarà amb totes les àrees implicades (de Manteniment a Seguretat), els grups municipals, entitats i sectors econòmics, de cara a acordar actuacions a curt termini, però també a llarg terme. A més, instarà la Generalitat a crear un altre mecanisme similar «a nivell de país».

Riscos a la Mercè

La nova prova a què s’enfronta la seva àrea aquest agitat estiu seran les festes de la Mercè. Malgrat que l’Icub organitza les activitats, sempre amb reserva i amb aforaments reduïts, és evident que del 23 al 26 de setembre hi haurà concentracions en espais no habituals (més enllà de places i platges de cap de setmana). Velázquez diu que hi haurà un operatiu coordinat amb mossos i estan estudiant entre 15 o 20 espais els «riscos dels quals s’analitzaran» per veure si són necessàries mesures com tanques perimetrals que facilitin el seu control –si és possible–, així com l’increment de controls d’accés previs dissuasius (decomissant elements que puguin suposar riscos i fins i tot alcohol, ha plantejat) així com identificació de persones que presentin conductes que surtin de la normativa. En qualsevol cas, els escenaris no seran aquest any multitudinaris, com podria ser l’avinguda de Maria Cristina, sinó de petit o mitjà format.