El defensor dels barcelonins

Barcelona ajorna al setembre l’elecció del Síndic de Greuges davant la falta de consens

  • El govern no inclourà en l’ordre del dia del ple de divendres la designació del substitut de Maria Assumpció Vilà, que veurà prolongat el seu mandat unes setmanes

  • Els grups no aconsegueixen un acord per elegir per unanimitat un dels dos aspirants que tenien opcions per assumir la responsabilitat, David Bondia i Ramon Nicolau

Barcelona ajorna al setembre l’elecció del Síndic de Greuges davant la falta de consens

JORDI OTIX / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ajorna fins al setembre l’elecció del nou Síndic de Greuges, que ha de rellevar la síndica sortint, Maria Assumpció Vilà. La junta de portaveus que s’ha celebrat aquest dimarts era un moment decisiu per al procés, ja que en aquesta trobada s’havia de determinar quin dels dos aspirants principals a assumir el càrrec, David Bondia i Ramon Nicolau, tenia més suports. El tradicional era que una vegada es constatés qui tenia més recolzaments tots els grups li donessin suport, perquè l’elecció del defensor dels barcelonins fos per unanimitat.

I com que ha quedat clar que d’aquí al ple de divendres no hi havia opció d’aconseguir aquest consens que donés peu a la unanimitat, la decisió es posposa. L’elecció del nou síndic no figurava en l’ordre del dia de la junta de portaveus, però el tema s’ha abordat en la reunió. Ni tan sols s’ha entrat en el debat dels noms i, segons fonts coneixedores de la reunió, el tinent d’alcalde de Cultura i regidor de Presidència, Jordi Martí, ha anunciat l’ajornament. Ara, l’assumpte passa al següent ple, el de setembre. No hauria d’anar més enllà, ja que aquest és el termini màxim que ha assenyalat Vilà per completar el seu mandat. De fet, serà necessari prorrogar-lo unes setmanes. El retard en el procés deixa un pòsit de mala imatge i podria obrir altres portes. No es descarta que davant la falta de consens sorgeixi el nom d’un tercer candidat.

El procés participatiu

Notícies relacionades

Per la votació popular que es va produir entre els vuit candidats inicials, una votació que no és vinculant, David Bondia és el guanyador amb diferència, tot i que amb un nombre de vots que delata l’escassa participació del procés: va aconseguir 1.400 vots d’un total de 3.034, per 410 del segon, Ramon Nicolau, que es va imposar en adhesions d’entitats: 73 contra les 57 de Bondia.

Bondia, professor de Dret Internacional de la UB i president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya té el recolzament d’ERC i de Barcelona en Comú, 20 vots en total. En necessita 27, perquè l’elecció del Síndic de Greuges requereix un recolzament de dos terços. Nicolau, gestor de serveis socials a l’Ajuntament i a la Generalitat, i exregidor del PSC, té el suport del grup socialista i de Barcelona pel Canvi, i presumiblement de Ciutadans i el PP, que desconfien de Bondia pel seu recolzament a la celebració d’un referèndum d’independència i dels indults. Junts, que podria tenir el vot decisiu, encara no s’ha pronunciat.