El problema de la vivenda

Aturat un desnonament al Raval d’un antic narcopís

El recolzament veïnal aconsegueix suspendre durant 10 dies l’execució que afecta una dona i els seus dos fills, de 9 i 11 anys

barcelona/documentacion Fotos 1-118697565.jpg

barcelona/documentacion Fotos 1-118697565.jpg

2
Es llegeix en minuts

L’Elisa és una dona de 41 anys, amb dos fills de 9 i 11, i una ordre de desnonament, que amb el recolzament dels seus veïns ha aconseguit aturar, almenys durant 10 dies. Viu al carrer de Vistalegre al barri del Raval en un pis propietat de Bankia. La vivenda havia estat utilitzada per narcotraficants des del 2012 al 2017, fins que l’Elisa va entrar-hi a viure aprofitant els dies en què els anteriors inquilins van deshabitar el pis i el van deixar buit. Els veïns van haver d’acudir en diverses ocasions a defensar la família davant els intents dels traficants de recuperar per la força la vivenda. «Mentre hi vivíem venien amb armes per fer-nos fora», explica l’Elisa, «a més, quan ja ens l’havíem quedat van venir de Bankia a intentar fer-nos fora també», afegeix.

Notícies relacionades

Els veïns i veïnes, després de denunciar-ho reiteradament, no van obtenir resposta ni de la policia ni del sistema judicial. A més de sol·licitar (sense èxit) un lloguer social i presentar una sol·licitud per a la moratòria de desnonament amb un informe de vulnerabilitat, el jutge va desestimar aquesta circumstància. Així, aquest matí a les nou, convocats per l’Assemblea de la Vivenda del Raval, Raval Rebel, tant l’associació de veïns com el Sindicat d’Habitatge eren al número 4 del carrer de Vistalegre per recolzar l’Elisa i la seva família del desnonament previst per a hora i mitja després. Mentre els veïns corejaven «el barri no es ven, el barri es defensa» o «aquest desnonament l’aturarem», la família amb aquest suport ha aconseguit aturar els protocols de desnonament únicament durant 10 dies. Ara, durant aquest temps, hauran d’intentar localitzar un lloguer social que l’ha de facilitar Bankia. Si no l’hi ofereixen abans del 29, s’executarà el desnonament.

«És molt greu que l’Elisa i els seus fills no puguin accedir a cap vivenda de cap altra manera que no sigui ocupant», afirma Quim Martorell, de Raval Rebel. Assegura que s’han preocupat molt més de desnonar-los a ells que a la gent que traficava amb droga. Afegeix que el que interessa és que el barri es degradi i quedi buit perquè així pugin els preus de les vivendes. «Creiem que tothom té la potestat de tenir un lloc assequible per viure, no fa falta que siguis vulnerable». Assegura també que el que és terrible és que la gent no tingui recursos per a una vivenda normal. També vol ressaltar i denunciar la freqüència del racisme immobiliari al trobar-se molts contractes falsos i impediments al llogar un pis per a gent estrangera. 

Un altre llançament aturat al barri