Acord entre l’ajuntament i el promotor

La Maquinista tindrà menys espai comercial i més pisos

  • La nova proposta reformula un projecte anterior que es va paralitzar amb l’arribada de Barcelona en Comú al govern municipal i posa fi al procés judicial obert pels promotors

  • Dels 42.000 metres quadrats per a comerç es passarà a la meitat i la resta es destinarà a vivenda, serveis, equipaments i establiments de proximitat

La Maquinista tindrà menys espai comercial i més pisos

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona i els promotors del centre comercial La Maquinista han arribat a un acord per a la transformació de l’entorn, que suposa una reducció de la superfície d’ampliació comercial i un increment de l’espai destinat a la construcció de vivendes. En una roda de premsa, la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, i la directora general d’Unibail-Rodamco-Westfield (URW) Espanya, Marilyne Mesiano, han celebrat aquest «pacte històric» que reformula un projecte anterior que es va paralitzar amb l’arribada de Barcelona en Comú al govern municipal i posa fi al procés judicial obert pels promotors.

La nova proposta limita el creixement comercial de La Maquinista a la meitat, i passa dels 42.000 metres quadrats previstos en el projecte elaborat durant el mandat de Xavier Trias a 21.000, i destina l’altra meitat a vivenda, serveis, equipaments i establiments de proximitat. A més de l’ampliació comercial, en el projecte inicial es contemplaven 50.000 metres quadrats més per construir vivendes -32.500 n règim lliure i 17.500 en règim protegit– en edificis de fins a 25 plantes, una altura màxima que ara s’acota fins a 17.

Així, el nou projecte manté els 92.000 metres quadrats de sostre total del pla anterior, però amplia l’espai per a vivendes, i es passa de 50.000 a 65.000 i contempla 5.000 metres quadrats per a altres usos i 1.000 per a comerç de planta baixa. En el cas de la vivenda, en total hi haurà 812 pisos nous, 518 en règim lliure i 294 de protegits. El conveni també preveu l’opció que en un futur es pugui reduir encara més l’edificabilitat comercial a La Maquinista a canvi d’utilitzar 10.000 metres quadrats per a oficines al Centre Comercial Glòries, també propietat d’URW.

Promoció de transport sostenible

Per reduir les altures dels edificis previstes en el primer projecte, el consistori ha incorporat un solar públic del carrer de Potosí, adjacent al centre comercial, on s’aixecaran 218 de les 294 vivendes protegides, i en el qual els promotors aportaran 800.000 euros per a la seva urbanització.

En l’àmbit de la mobilitat, el conveni estipula que URW invertirà dos milions en la promoció dels modes de transport sostenible de l’entorn i es farà càrrec de les obres d’urbanització, que es concretaran més endavant. Així mateix, l’aparcament amb 2.100 places de cotxe que s’incloïa en el projecte inicial també s’ha reduït fins a les 860.

La reducció de la superfície d’ampliació de La Maquinista també suposarà que l’escola que s’està aixecant en aquest entorn, i que va provocar un conflicte amb URW per l’ocupació directa que va fer el consistori, disposi d’una parcel·la d’equipament públic de 2.466 metres per a una possible ampliació del centre educatiu.

«És un acord bo per a la ciutat, suposa un canvi substancial en el model, s’ajusta més a totes les transformacions de regeneració que estem fent a Barcelona des de fa sis anys», ha destacat Sanz, que ha assenyalat que el projecte anterior d’ampliació era «desproporcionat».

Notícies relacionades

Malgrat la reducció de l’ampliació de l’espai comercial, Mesiano ha assegurat que el projecte continua sent rendible per a URW perquè s’ha mantingut tota l’edificabilitat total: «El model és viable, si no, no estaríem firmant el conveni», ha dit.

La directora general d’URW Espanya ha calculat que l’ampliació del centre comercial permetrà crear 1.000 llocs de treball i ha reiterat que la multinacional és i continuarà sent «un soci de llarg recorregut» de Barcelona i Catalunya, on des del 2008 ha invertit gairebé 1.000 milions d’euros.