Baròmetre Semestral

El 80% dels barcelonins fia la recuperació econòmica al turisme

  • El 65,3% ha fet teletreball arran de la pandèmia i un 65,9% està d’acord que s’implementi aquest sistema

A1-117383755.jpg

A1-117383755.jpg / ELISENDA PONS (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Un dels debats que es van aguditzar arran de la pandèmia i de l’aturada que va suposar la crisi sanitària per a l’economia de Barcelona va ser el de la possibilitat de debatre sobre el model productiu de la ciutat i fins i tot d’aprofitar la situació per mirar de virar el rumb existent. Dit de manera més resumida: una vegada els turistes van deixar de venir perquè el món estava confinat i Ciutat Vella, i especialment la Rambla i el Gòtic, es van buidar, moltes veus van advertir que aquesta era la prova que el monocultiu turístic comportava riscos i amenaçava el futur de la capital catalana.

És un debat que amb tota probabilitat seguirà sobre la taula i que no col·lideix amb la realitat que es necessiten millores a curt termini. El Baròmetre semestral va incloure una pregunta sobre aquest tema: «¿Creu que el turisme ha de tenir un paper rellevant en la recuperació econòmica de Barcelona?». I la resposta és rotunda: gairebé un 80% afirma que el paper ha de ser rellevant. Un 40,9% afirma que molt rellevant i un 36,6%, que bastant. En contrast, un 15,1% opina que el turisme hauria de tenir poc pes en la recuperació econòmica i un 5% considera que no n’hauria de tenir cap.

La pregunta que no va ser

Per al regidor de Presidència, Jordi Martí, les respostes a aquesta pregunta no suposen que la població aplaudeixi la tornada del turisme, que de fet s’està veient amenaçat pel repunt de la Covid. Martí remarca: «Els barcelonins tenen criteri i saben que en una ciutat en la qual el turisme representa un 15% del PIB és lògic pensar que és un element important per a la recuperació econòmica. No diuen res més ni res menys. Es constata que el turisme ha tingut i té una importància econòmica per a la ciutat. No es pot valorar de cap altra manera».

Notícies relacionades

Segons l’opinió del tinent d’alcalde de Cultura, hi ha un altre interrogant que resultaria més revelador: «El que hauríem de preguntar és quin paper hauria de tenir el turisme en el futur de la ciutat». Però el baròmetre no la va incloure i per tant no es pot contrastar aquesta dada.

El teletreball

El baròmetre sí que va preguntar sobre els efectes de la pandèmia i el teletreball, que tan estrany era per a molts barcelonins fins al març del 2020 i que ara és una cosa molt generalitzada. El 65,3% dels enquestats afirmen que han fet teletreball i el 34,7, que no. Per al 53,3%, el canvi ha sigut positiu. Per a un 14,2%, negatiu. El 65,9% està d’acord que s’implanti aquest sistema laboral, i el 27,1% el rebutja.