Comiat

Colau agraeix a Joan Subirats la seva tasca a l’ajuntament: «És un referent internacional»

  • El tinent d’alcalde de Cultura deixa el consistori i Jordi Martí assumirà el seu càrrec, mantindrà Presidència i Pressupostos i deixarà l’Eixample, que dirigirà el nou regidor Pau González

  • «Vam actuar correctament quan vam retirar el bust del rei emèrit», afirma l’alcaldessa davant la sentència del Tribunal Suprem que obliga a col·locar una imatge de Felip VI

Colau agraeix a Joan Subirats la seva tasca a l’ajuntament: «És un referent internacional»

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

«El meu objectiu principal en aquesta roda de premsa és l’agraïment». Amb aquestes paraules ha iniciat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la compareixença en què ha anunciat l’adeu del tinent d’alcalde Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats, que va ser el número dos de la seva llista el 2019 i que va arribar a mig mandat anterior, com a comissionat de Cultura.

Subirats és també una de les persones que han exercit més influència en Colau i que han estat a la cuina del seu paper com a portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) a la política i a l’Ajuntament de Barcelona.

La biennal i el pacte

Colau ha remarcat els fruits que deixa Subirats, amb especial atenció a la Biennal de Ciència i Pensament i el pacte pels drets culturals de la ciutadania. «El seu lideratge ha sigut clau i determinant, aconsegueix el que es proposa de forma dialogant», ha afirmat l’alcaldessa. «Barcelona ha destacat en l’Estat i el món al posar la cultura al centre de les prioritats en la gestió de la pandèmia. Vam ser els primers a demostrar que la cultura era segura. Vam mantenir obert el Grec», ha afegit.

«Subirats és un home de pensament, d’idees, amb una llarga trajectòria a la universitat, és un referent internacional, estem molt agraïts que quan ja s’acostava la seva jubilació acceptés una cosa que no s’havia plantejat, entrar en política amb un càrrec», ha remarcat la regidora, que ha recalcat que el tinent d’alcalde té tot el dret a jubilar-se. «Com a amiga i persona que admira el Joan respectaré sempre la seva voluntat», ha dit sobre la seva decisió.

Pau González, nou regidor, reforçarà l’àrea de Cultura i assumirà el districte de l’Eixample, que requeia en Jordi Martí, que serà d’ara endavant tinent d’alcalde de Cultura, a més de responsable de Pressupostos.

L’homenatjat

Subirats ha agraït les paraules de Colau, amb qui ha dit mantenir una relació d’amistat des de fa molt. «Sempre he sigut municipalista i ha sigut un honor treballar a l’ajuntament. Soc barceloní de tota la vida, nascut al carrer d’Hospital», ha explicat el catedràtic de Ciència Política, tasca de què es jubilarà a final de mes. «Amb la resta de grups hem tingut els nostres acords i desacords, els estic molt agraït pel pacte de la cultura de la ciutat».

«No em retiro de la política, deixo aquesta responsabilitat directa. He estat actiu en política des que tinc ús de raó. Em sento molt vinculat al projecte de Barcelona en Comú i treballaré per reforçar-lo i estar al servei de la ciutat en el que convingui. Ahir vaig dir que no dimitia de res i, tot i que sembli contradictori, no em jubilo de res», ha remarcat.

L’oci nocturn

A Colau li han preguntat per la sentència del Tribunal Suprem que obliga a col·locar una imatge de Felip VI en un lloc preferent: «Crec que vam actuar correctament quan vam retirar el bust del rei emèrit. Hi ha hagut una sentència i farem el que ens diguin els nostres serveis jurídics.

Notícies relacionades

Sobre el tema de l’oci nocturn, tancat de nou a Catalunya pel repunt de la Covid, l’alcaldessa ha demanat conscienciació contra les aglomeracions i els ‘botellons’: «Seguim en pandèmia, la situació és preocupant i l’augment de contagis ens ha d’inquietar a tots. Perquè tot i que li passi als joves i no arribi a les ucis, conviuen amb altres persones que podrien contagiar-se. Tots els experts diuen que quan hi ha un nivell tan gran de contagis augmenta la possibilitat que hi hagi més variants. També ens afecta a tots que la pressió sobre l’assistència primària és enorme, molts CAP ens diuen que no poden vacunar tant per això».

Perquè es redueixin els contagis i la pressió sobre l’assistència primària, Colau ha cridat a mantenir la mascareta a l’interior i evitar aglomeracions: «Tots hem de corresponsabilitzar-nos mentre es completa la vacunació. No entraré en polèmica sobre les noves mesures. Que es prenguin mesures immediates per recolzar el sector», ha afegit, en al·lusió a la decisió de la Generalitat de tancar l’oci nocturn davant les dades sanitàries. «Demanem que no es produeixin ‘botellons’», ha advertit, i ha remarcat que es reforçarà la seguretat per combatre’ls: «Hem demanat una presència més gran dels Mossos a la Barceloneta i a Ciutat Vella en general». Colau ha assegurat: «No es permetran aglomeracions», i ha precisat que no només és per la pandèmia, sinó pel dret dels veïns a descansar.