On Catalunya

Barcelonès nord

Sant Adrià no reobrirà fins al 2022 la platja contaminada

El Ministeri de Transició Ecològica assumeix el repte d’eliminar els metalls pesants i altres tòxics, i la Generalitat estudiarà el futur del vell col·lector a l’aire lliure

A1-113047794.jpg

A1-113047794.jpg / Jordi Otix (EPC)

2
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

La platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs no serà reoberta al públic, en el millor dels casos, fins a la primavera del 2022. Així es va deduir de la reunió que dilluns a la tarda va mantenir l’alcaldessa de la ciutat, Filo Cañete, amb diversos representants del Ministeri de Transició Ecològica i de la Generalitat. La platja va ser clausurada el 29 de maig per l’ajuntament de la ciutat després que una anàlisi de la sorra amb motiu de les obres d’instal·lació d’un cablatge de fibra òptica revelés la presència d’un còctel de productes químics absolutament incompatible amb la salut dels banyistes, en especial dels nens. Plom, cobalt, arsènic, coure, molibdè, vanadi... L’ús que durant els anys 70, 80 i part dels 90 es va fer d’aquest lloc per part d’indústries altament contaminants sortia de sobte a la superfície. El tancament de la platja va ser una mesura impopular a les portes de l’estiu, però inevitable. La reobertura és, ara com ara, incerta.

Segons l’alcaldessa, la reunió va ser tan fructífera com es podia esperar d’una primera trobada entre tots els actors possibles. Un primer acord va ser portar a terme una anàlisi més profunda de la situació, que inclogui una diagnosi sobre com està tota la costa entre Badalona i Barcelona, o sigui, tot el front litoral de Sant Adrià. El problema, clar, no és certificar el que ja s’intueix, sinó programar una descontaminació, una cosa tècnicament viable, però cara, i procedir després a una estabilització de la sorra per evitar que futurs temporals s’emportin mar endins la sorra. Aquesta part afectaria el ministeri, titular de les costes, que podria recórrer als fons europeus Next Generation per finançar els 30 o 40 milions d’euros que es calcula que podria costar l’operació.

Notícies relacionades

La Generalitat era present en la reunió perquè en depèn l’altre gran problema de les platges de Sant Adrià. Als anys 80 es va construir allà mal dimensionat i mal executat un col·lector interceptor que recorre la platja longitudinalment i que ha tingut periòdics accidents. És tota una anomalia. A penes a cap platja d’Espanya els banyistes han de passar al costat d’un gran col·lector d’aigües fecals per arribar a la zona de bany. Sant Adrià és, es va dir dies enrere, la Ventafocs metropolitana, amb l’agreujant que la seva és una porció del litoral amb un enorme potencial urbanístic i mediambiental de cara al futur.

Aquest any, per exemple, l’Ajuntament de San Adrià té previst convocar el concurs que permetrà adjudicar la concessió del centre esportiu situat just al costat de la platja del Litoral i als peus de les tres grans xemeneies que allà va deixar dempeus Endesa. L’anterior concessió va ser parcialment un fiasco de gestió. En la nova, l’ajuntament pretén que el centre esportiu s’obri al mar, que els esports aquàtics siguin una part quotidiana de la seva vida. L’estat actual de la platja és, des d’aquest punt de vista, un tap que és imprescindible destapar perquè es puguin encarar amb garanties la resta de plans pendents per a la zona.