Debat

Janet Sanz a Acebillo: «L’urbanisme no necessita receptes antigues»

El veterà arquitecte dels Jocs del 92 va qualificar de «cutre» i «demagògic» el disseny de carrers del govern de Colau

Janet Sanz a Acebillo: «L’urbanisme no necessita receptes antigues»

El Periódico

1
Es llegeix en minuts

Poc s’havia defensat el consistori dels atacs de José Acebillo, el que fos arquitecte en cap de l’ajuntament en els temps de Pasqual Maragall, quan la ciutat va experimentar la transformació més gran de la història moderna. Ho va fer el regidor dels comuns Jordi Martí en una conferència en la qual van coincidir, però faltava l’opinió de la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz. Aquest dimarts, durant una roda de premsa sobre els eixos verds de l’Eixample, li ha agraït al veterà arquitecte els serveis deixats en el passat, però l’ha convidat a fer un cop d’ull al que està succeint en el present en altres llocs del món.

Notícies relacionades

Acebillo ja va ser en el seu moment molt crític amb el projecte del tramvia per la Diagonal. Convençut que la mobilitat «serà cada vegada més individual i menys col·lectiva», va arribar a comparar la ciutat amb els temps més crus de la Unió Soviètica, quan els treballadors utilitzaven aquest transport per anar de casa a la fàbrica. Més recentment, l’urbanista va considerar «cutre» l’urbanisme tàctic dels últims mesos a Barcelona, va qualificar de «demagògica» la guerra al cotxe perquè «va en contra de la generació de riquesa» i va qualificar de «populistes» les propostes del govern d’Ada Colau. O sigui, tot malament. La tinenta d’alcalde, a preguntes dels periodistes, i després d’explicar com seran els carrers del segle XXI a l’Eixample, ha respost al veterà urbanista amb irònica diplomàcia: «Agraïm al senyor Acebillo la feina que va fer en el seu moment, però estem davant nous temps i necessitem un nou sentit comú que no passa per receptes antigues».

La tinenta d’alcalde de Barcelona en Comú ha recordat que la capital catalana està en sintonia amb altres grans ciutats. «El vell urbanisme és vell urbanisme, i avui hi ha una nova manera de fer que ja s’imposa a París, Londres, Nova York o Roma». Sanz també ha encasellat Acebillo en el grup de «veus que encara volen continuar decidint i definint cap a on anem». «Però això –ha reblat– és ara en mans d’equips joves» d’arquitectes i urbanistes.