Medi ambient

Incendis a Collserola: Els veïns de Canyelles i Roquetes ploren la seva muntanya calcinada

  • En menys de dos mesos, l’àrea de Collserola pròxima a aquests dos barris de Barcelona ha patit quatre incendis forestals

  • Els veïns es mostren alhora enfadats i preocupats, i critiquen el mal estat de conservació de la zona

Incendis a Collserola: Els veïns de Canyelles i Roquetes ploren la seva muntanya calcinada

JORDI OTIX

5
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Un dia d’aquests veurem una desgràcia», afirma la Mari Carmen, veïna del barri de Canyelles, mentre pren la fresca amb altres veïnes del barri en un parc. Ho diu en relació amb els recents incendis que ha viscut la zona de Collserola pròxima a les seves vivendes. Tem que, si es repeteix l’incident, el foc envolti famílies, ciclistes i passejants que transiten la zona. Són molts els que ploren la muntanya cremada, a la qual solien escapar-se diàriament i de la qual estaven orgullosos. Les associacions de veïns atribueixen també la qüestió al mal estat de conservació de la zona i la nul·la neteja forestal en la qual es troba el parc.

El primer incendi a la zona de Collserola pròxima als barris de Canyelles i Roquetes (Nou Barris) va ser el 9 de maig. Llavors es van cremar 3.000 metres quadrats de muntanya, pròxims a les últimes vivendes de Canyelles. El 26 de maig es van calcinar dues hectàrees de vegetació a la zona de la carretera Alta de Roquetes. El foc més espectacular va ser el 8 de juny, quan el foc va arrasar 12 hectàrees de terreny. I l’últim va ser el dia de Sant Joan, de bastant menor afectació, 920 metres quadrats.

A la recerca d’un possible piròman

L’incendi de primers de juny va ser el que va activar totes les alarmes. Ja el dia després els cossos de seguretat alertaven que es tractava d’un foc intencionat. El barri sospita que un piròman campi solt per la muntanya. De moment, els Agents Rurals es van limitar a dir divendres a Betevé que ja tenen identificada una persona que podria haver provocat la flamarada. «Diuen que és un home de 60 anys», afirmen alguns veïns.

«No podem fer res, esperem que l’agafin com més aviat millor, però estem molt enfadats», afirma Manolo Sánchez García, president de l’associació de veïns de Canyelles. «Ens fa pena veure que s’estan carregant la nostra muntanya, és el nostre pulmó, és part del barri i estem orgullosíssims de tenir aquest patrimoni natural al costat de casa», afirma. «Estan cremant la nostra muntanya, la nostra naturalesa, tots respirem d’ella», es queixa María Fernández, dependenta d’una carnisseria a Roquetes que va veure, en primera línia, l’últim foc, el de Sant Joan. «Va ser un ensurt terrible», recorda.

«Doncs jo sí que tinc por, aquests dies intento sortir poc de casa, això del foc no m’agrada gens»

María López / Veïna de Roquetes

A Fernández li fa moltíssima pena veure com crema la seva muntanya, però no té por que el foc arribi fins a les vivendes. «Doncs jo sí que tinc por, aquests dies intento sortir poc de casa, això del foc no m’agrada gens», replica María López, clienta del bar. Les veïnes més veteranes, com Isabel Antonio, amb més de set dècades vivint a la zona, tampoc creuen que el foc pugui arribar fins a casa seva, just davant de la muntanya. «¿No veus que hi ha una carretera? És impossible que el foc arribi fins a casa meva», explica. «Doncs el meu fill es va espantar moltíssim, és que nosaltres vivim just davant de la muntanya», afegeix Rosario Pérez, de la mateixa edat.

«A l’estiu, sempre tenim un petit foc que s’arregla ràpid. Però això d’aquest any és massa. N’hi ha hagut molts, i un d’ells molt gros»

Manolo Sánchez / President de l’associació de veïns de Canyelles

«Acolloneix una mica, però segur que no passa res. Jo avui volia pujar a agafar espàrrecs però ja passo, estaran tots calcinats», deixa anar Gustavo Pino, des de la terrassa d’un bar de Roquetes. El seu únic temor és que cremi el seu cotxe, que està aparcat al pàrquing més pròxim a la muntanya. «Cada any hi ha incendis aquí, però el del dia 8 de juny és evident que algú ho va fer a propòsit», sospita. «A l’estiu, sempre tenim un petit foc que s’arregla ràpid. Però això d’aquest any és massa. N’hi ha hagut molts, i un d’ells molt gros», assenyala Sánchez.

Mal estat de conservació

En el que coincideixen tots els veïns és en el mal estat de conservació de la muntanya. «Clarament el consorci de parc de Collserola ha d’intervenir en l’assumpte. Tallen els troncs i els deixen allà al mig, això és material inflamable», es queixa Sánchez. També dona compte d’això un altre veí, el Cèsar, que, al costat de la seva mare, ho atribueix al mal estat de conservació. «És un perill. Deixen les branques, els troncs al mig, per no parlar de les escombraries, ampolles i altres residus», es queixa la seva mare, Marisol Juanchi. De fet, és evident que la neteja brilla per la seva absència al barri. Quaranta-vuit hores després de la revetlla de Sant Joan, alguns avis xerren als bancs davant un parc, envoltats de pólvora, capses de cartró, serpentines i altres residus de la revetlla. «Ens tenen abandonats», es queixa també Isabel Antonio.

Notícies relacionades

«Un dia d’aquests veurem una desgràcia. És que a la muntanya puja tothom. Està ple de nens, famílies, ciclistes i veïns que s’acosten al parc. I si el foc els envolta, si no poden sortir... tindrem una desgràcia», repeteix la Mari Carmen, una altra veïna de Canyelles. També ho afirmen els responsables de les dues associacions de veïns, tant de Roquetes com de Canyelles, que demanen als cossos de seguretat que trobin ràpidament el culpable.

També preocupa la recuperació de la zona que ha sigut incendiada. «Els bombers van arribar a temps amb moltes unitats i els han extingit el més ràpid que han pogut, però ens preocupa que utilitzessin els hidroavions i tiressin aigua salada del mar», es queixa l’associació de veïns de Canyelles. «Bàsicament perquè la sal dificulta que pugui créixer vegetació», afegeix el president, que proposa crear un altre dipòsit d’aigua més gran a Collserola, per evitar que aquest error es torni a produir.