Trobada al Palau

Aragonès i Colau acorden celebrar una comissió mixta Generalitat-ajuntament el 18 de juny

El president exhibeix cordialitat amb l’alcaldessa, al mantenir amb ella la primera reunió institucional des que va ser investit, fa sis dies

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han mantingut aquest dijous la seva primera reunió institucional des que el primer va ser investit, fa sis dies. Aragonès i Colau han abordat la reunió com una primera trobada, sense una agenda detallada, com passa quan se celebren comissions bilaterals. Prioritzava més la idea de reflectir el bon ambient entre tots dos. De l’entrevista ha sortit una data: les dues institucions celebraran el pròxim 18 de juny una comissió mixta Generalitat-ajuntament, en la qual participaran les estructures tècniques de les administracions i que aborden la seva relació mitjançant consorcis en sanitat, educació, política social i vivenda.

La cita ha estat marcada per la cordialitat i com a prova d’això, un gest. En lloc del format habitual, que es va mantenir durant la presidència d’Artur Mas, de Carles Puigdemont i de Quim Torra, quan després de les reunions amb l’alcaldessa primer compareixia ella i després un conseller del Govern, en aquesta ocasió Aragonès i Colau han sortit junts a comentar l’entrevista, que s’ha prolongat per un espai de dues hores.

Malgrat que no hi havia un ordre del dia estipulat, la vivenda ha sigut un dels aspectes abordats: el govern de Colau es queixa des de fa temps del que considera un paper residual de la Generalitat en la matèria, i l’acompanya sempre de la dada que mentre el consistori té en marxa 34 promocions de vivenda a la ciutat, el Govern català només en té dues.

Aragonès ha remarcat que la decisió de veure’s amb Colau aquest dijous no és casual: «He volgut que la meva primera reunió institucional fos amb l’Ajuntament de Barcelona i ha remarcat la voluntat que les dues administracions reforcin la seva coordinació: «No hem de competir entre institucions». També ha anunciat que té intenció de reunir-se amb molts altres alcaldes i ha advertit que els ajuntaments seran clau per a la reconstrucció econòmica.

Vivenda, fons de la UE

El president ha explicat que en la reunió s’ha parlat de vivenda i també de l’oportunitat que els fons de la UE suposen per a la reconstrucció econòmica. Colau ha agraït el reconeixement d’Aragonès a l’ajuntament i ha celebrat el fet d’haver acordat la comissió mixta. «Volem que la relació sigui de màxims, no de mínims», ha declarat l’alcaldessa, que ha volgut assenyalar que també va existir col·laboració amb anteriors presidents i governs de la Generalitat. Colau ha agraït tant la rapidesa amb la qual Aragonés ha volgut reunir-se amb ella com pel contingut de la trobada, i ha recalcat que davant la situació actual les administracions tenen l’obligació d’afrontar la crisi i apostar conjuntament per la recuperació, amb especial atenció als fons Next Generation.

Notícies relacionades

Aquest és el quart president amb el qual es reuneix Colau. El primer va ser Artur Mas, quan encara era de CiU. El segon va ser Carles Puigdemont: es van veure tres vegades. Amb Quim Torra va mantenir les trobades menys cordials. Perquè es pot remarcar que es van portar molt bé, contra pronòstic, Colau i Mas: tan sols una setmanes després que l’alcaldessa fos investida, el 2015, el president va mostrar el seu recolzament al pla de connectar el Trambaix i el Trambesòs per la Diagonal. Una iniciativa que el seu partit rebutjava frontalment en el consistori, i que va molestar el grup municipal que presidia el ja exalcalde Xavier Trias.

El febrer del 2016, l’alcaldessa es va reunir amb Puigdemont, que van exhibir sobre l’arribada del metro a la Marina. Arribada del metro que havia d’abonar la Generalitat i que l’alcaldessa es va oferir a finançar al 50% per agilitar el projecte. Torra, al seu torn, no va reconèixer el deute de ciutat que reclama Barcelona per la desinversió de la Generalitat a la capital catalana des que es van iniciar les retallades pressupostàries autonòmiques.