Llum als carrers

Barcelona invertirà set milions en 80 actuacions per millorar l’enllumenat en punts foscos

Es destinarà una partida d’1,9 milions a renovació de la xarxa, 2 a manteniment i 3,2 a noves urbanitzacions

Barcelona invertirà set milions en 80 actuacions per millorar l’enllumenat en punts foscos
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El govern d’Ada Colau emprendrà 80 actuacions durant aquest any a fi de renovar l’enllumenat i «millorar la sensació lluminosa» en els punts més foscos de la via pública. Les actuacions suposaran una inversió total de set milions d’euros i formen part de l’acord de pressupostos dels socis del govern, Barcelona en Comú i el PSC, amb ERC, el seu soci principal aquest mandat.

El pla té tres potes. Una és el pla de renovació de l’enllumenat, amb una inversió prevista d’1,9 milions d’euros, que inclou 24 actuacions (en carrers de tots els districtes menys l’Eixample); una altra és el manteniment, amb dos milions de pressupost i 37 actuacions (en carrers de tots els districtes menys les Corts i Horta-Guinardó), i la tercera és l’apartat de noves urbanitzacions que impliquen renovació lluminosa, amb 3,2 milions de pressupost i 19 actuacions (en carrers de tots els districtes tret de Sarrià-Sant Gervasi i Sants-Montjuïc), segons un comunicat del consistori.

Pla director d’il·luminació

El pla persegueix dos grans objectius: la millora de la sensació lluminosa i la correcció de punts foscos i la introducció de tecnologies eficients per millorar la gestió. Barcelona suma 151.000 punts de llum públics que ocasionen el 20% de la despesa municipal en consum d’energia.

L’ajuntament remarca que una de les línies de treball previ per emprendre el pla és la d’identificar els punts foscos que hi ha a la ciutat, dels quals en els últims anys se n’han detectat 136 en diferents llocs de la ciutat. En el 71% d’aquests casos s’han incorporat punts de llum a la zona, en el 29% es van reorientar els que ja existien.

Repartir la llum

Segons el govern municipal, els punts foscos no requereixen necessàriament més llum. El necessari per millorar la sensació lluminosa és la llum més ben repartida, una cosa que facilita la tecnologia led. Quant a les diferents zones, les actuacions anunciades són augmentar la il·luminació de les voreres, amb prioritat per a les zones de vianants; reduir l’altura del punt de llum per sota dels cinc metres: augmentar la telegestió per aconseguir més eficiència energètica i una optimització més gran de les operacions amb sistemes de control i regulació.

Notícies relacionades

Els carrers triats ho han sigut per allotjar instal·lacions antigues, especialment les que són prèvies a 1976; per ser vies en les quals l’avaries es repeteixen sovint; per registrar problemes de lluminositat per interferència dels arbres, i perquè hi ha hagut peticions concretes per part dels districtes.

Del 26% al 35% de led

L’ajuntament xifra en un 26% el percentatge d’enllumenat amb tecnologia led que hi ha a Barcelona. La previsió és que una vegada es completin les actuacions la xifra pujarà a un 35%. El manteniment també resulta clau, perquè propicia la implantació de sistemes intel·ligents, permet regular encès i apagat per zones i franges horàries. Cada any, l’ajuntament repara unes 19.000 avaries i emprèn 35.000 actuacions de manteniment preventiu. Quant a la verificació d’instal·lacions, es fan 550 inspeccions a l’any.