Iniciativa al consistori

ERC proposa un permís retribuït per dolor menstrual

La mesura, presentada pel grup republicà a l’ajuntament, es debatrà dimecres a la comissió municipal de Presidència

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les comissions municipals són escenari de peticions diverses, en ocasions no estrictament vinculades al dia a dia de l’ajuntament, però que afecten la ciutadania. Amb l’argument que tot competeix a la capital catalana, el grup d’ERC al consistori ha anunciat aquest dilluns que aquesta setmana defensarà en la comissió de Presidència la creació d’un permís retribuït al qual es puguin acollir dones que tinguin dolor menstrual. A l’ajuntament treballen 7.208 dones. La proposta és que el temps del permís no hagi de ser recuperat posteriorment. 

Notícies relacionades

«Barcelona, com a capital del país, hauria de tirar del carro en aquest tipus de lluites», ha afirmat la regidora republicana Elisenda Alamany, segons un comunicat del grup d’ERC a l’ajuntament. Alamany recorda que a Girona ja es va presentar i va aprovar una mesura com aquesta, i abunda sobre la necessitat de l’exemplaritat: «La institució ha de ser impulsora de canvis, garantia de drets i adaptació als nous temps, també de les realitats laborals. 

Temes tabús

La menstruació i la menopausa, remarca Alamany, han sigut «temes tabús», sovint silenciats o ignorats. I això, constata, malgrat que es tracta d’una situació que condiciona moltes dones. El dolor menstrual, recalca Alamany, pot tenir un efecte terminant: «Ens impossibilita sovint conciliar la salut amb la feina». «Barcelona ha sigut pionera en la garantia i protecció de drets i té l’ocasió de posar-se al capdavant dels canvis i garanties laborals del segle XXI», afirma la regidora sobre la petició, en forma de prec, que es debatrà i votarà dimecres en la comissió de Presidència.