Nous equipaments

Barcelona invertirà 26 milions del Pla de Barris a Sant Andreu i Sant Martí

  • La museïtzació de les Cases Barates del Bon Pastor figura entre les actuacions principals

  • L’ajuntament proposa exportar la iniciativa a l’àmbit metropolità i aporta 85 milions

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La museïtzació, per fi, de les Cases Barates del Bon Pastor, la també llargament reclamada i ja presentada reconversió en equipament multidisciplinari de l’antic Cinema Pere IV del Besòs i Maresme; a més de la necessària creació d’un institut escola a Trinitat Vella són tres de les principals actuacions del Pla de Barris als districtes de Sant Andreu i Sant Martí. En total, una inversió de 26,6 milions d’euros (13,6 en el primer i 13 en el segon) que se sumaran a les ja presentades de Nou Barris, Horta-Guinardó, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, i que juntes constitueixen els 150 milions destinats a l’actual mandat al Pla de Barris, el conjunt d’actuacions amb les quals l’ajuntament combat la desigualtat i l’emergència social.

Són tres iniciatives, les més destacades, però n’hi haurà moltes més, com la remodelació del pont de Santander i l’entorn de Via Trajana a la Verneda i la Pau o la rehabilitació dels locals de les entitats del passadís de Trinitat Vella. En total, 58 projectes d’entrada –de sortida, el numero pot créixer, així va passar en la primera edició del Pla de Barris en el mandat anterior– focalitzats en l’educació, la sanitat, l’espai públic, la promoció econòmica, l’àmbit social i la perspectiva de gènere.

Tal com s’ha dit, a Sant Andreu l’estrella serà l’Espai museístic de les Cases Barates del Bon Pastor, les obres del qual es preveu que comencin el 2022 i acabin el 2023 amb un pressupost de 2,3 milions d’euros i la col·laboració del Muhba (Museu d’Història de Barcelona). La iniciativa fa anys que està en marxa, tot i que inicialment es va preveure mantenir només un parell de cases i ara seran 16 les que es mantindran, les que formen l’illa situada entre els carrers de Barnola, Tàrrega, Bellmunt i Claramunt. L’objectiu és mantenir la memòria del lloc, un barri obrer i popular aixecat el 1929 per l’ajuntament per allotjar, en 784 petites (40 metres quadrats) cases de planta baixa, la immigració arribada, sobretot, arran de l’Exposició Internacional.

Àmbit metropolità

Notícies relacionades

Al mateix districte però a Trinitat Vella s’invertiran 4,2 milions d’euros a l’institut escola Rec Comtal, equipament educatiu que neix de la voluntat d’unificar els tres centres públics del barri (l’institut Comas i Solà i les escoles Ramon Berenguer III i Ramon i Cajal) amb l’objectiu de lluitar contra l’abandonament escolar en el pas de la primària a la secundària. L’adaptació es farà en tres fases (tres anys) i acabarà amb l’actual edifici de l’institut, a Via Bàrcino, totalment remodelat. A Sant Martí el projecte bandera és la demolició de l’antic Cinema Pere IV del Besòs i el Maresme i la construcció d’un edifici que acollirà les noves instal·lacions del CAP Besòs (que doblarà la superfície de l’actual), la biblioteca Ramon d’Alòs-Moner i un auditori. La inversió del projecte ascendeix a 15 milions d’euros (nou d’aportats per l’ajuntament i sis, per la Conselleria de Salut de la Generalitat). La previsió és que les obres comencin el 2022 i acabin el setembre del 2024.

Fins aquí el Pla de Barris de l’ajuntament, però el consistori ambiciona més. La intenció és exportar la iniciativa a l’àmbit metropolità. «La desigualtat té cada vegada més component metropolità, passa a Barcelona i en el conjunt de ciutats. El que diem és que si, per exemple, actuem en el marge dret del Besòs, no té sentit no fer-ho en l’altre marge del riu. Les problemàtiques són les mateixes», segons el parer de Jordi Martí, regidor de Presidència. Així que l’ajuntament ha proposat a l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) destinar els 85 milions que ha d’aportar en un dels convenis a firmar ben aviat a impulsar l’esmentada proposta.