Cita ciutadana

Barcelona celebra la festa de l’arquitectura

  • La ciutat acull, del 6 al 16 de maig, 150 activitats per conèixer, viure i reivindicar el patrimoni del passat, del present i del futur

Barcelona celebra la festa de l’arquitectura
3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Rutes, exposicions, debats, tallers, cine, webinaris, tertúlies. Presencialitat, virtualitat i format híbrid. En la Setmana de l’Arquitectura de Barcelona hi ha de tot, 10 dies, del 6 al 16 de maig, en què la ciutat es bolcarà a donar a conèixer la seva arquitectura i el seu patrimoni al públic. La iniciativa suma, amb l’actual, cinc edicions i proposa per a aquest any 150 activitats. Hi haurà on escollir en una convocatòria marcada per l’arquitectura del futur i pel nou urbanisme reforçat per la pandèmia. El primer està molt relacionat amb la denominada Nova Bauhaus Europea; el segon, amb les necessitats de la ciutat del segle XXI: més sostenible, més humana i menys motoritzada. Com a exemple de cap a on es vol anar, la presentació de la Setmana, aquest any realitzada en una de les primeres cobertes verdes sorgides a Barcelona, el magnífic jardí que corona l’Escola Pérez Iborra, al carrer de Consell de Cent.

Abans d’entrar en matèria, reivindicació de Barcelona com a referent internacional en arquitectura i disseny, i posseïdora d’un gran patrimoni històric per part dels organitzadors –ajuntament, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), Fundació Mies van der Rohe, Barcelona Building i Arquinfad–. Després desplegament de poder per omplir de contingut la setmana. A destacar les novetats: el Festival Internacional de Cine d’Arquitectura de Barcelona (BARQ), l’únic competitiu a Espanya sobre el tema que aquí ocupa. Tindrà una part presencial, als Cinemes Girona, i una altra ‘online’, a través de la plataforma Filmin. Sense sortir de casa es podrà disfrutar d’una altra iniciativa debutant: un pla-guia de Barcelona amb les propostes arquitectòniques recentment guardonades o distingides per algun dels múltiples premis que el sector convoca, moltes seguint ja els preceptes constructius en voga: sostenibilitat i inclusió social.

Una festa per districte

Una festa per districteLa gran proposta del COAC per a aquests dies són 10 festes, una per districte i un tema per trobada. Seran festes interdisciplinàries, amb l’arquitectura al centre però creant sinergies amb la dansa, la música, la ciència...; i amb un espai o edifici emblemàtic a reivindicar. Tot gestionat per arquitectes dels districtes i altres associacions dels barris. El tret de sortida serà aquest dissabte a la tarda a l’Eixample, al misteriós, i acabat d’adquirir per l’ajuntament, Taller Masriera. A Nou Barris es posarà l’accent en el patrimoni rural reivindicant la rehabilitació de Can Valent, en el passat envoltat de flors i proveïdor de tots els rams de nòvia de les barcelonines; i a Sant Martí, a l’Oliva Artés, la mirada recaurà en el patrimoni industrial. La supervivència del comerç de proximitat, al carrer de Creu Coberta, és el que es reclamarà a Sants-Montjuïc; mentre que l’arquitectura de l’aigua protagonitzarà les activitats d’Horta-Guinardó, a la Font d’en Fargues, amb joc de ‘geocaching’ inclòs.

Notícies relacionades

Dos edificis racionalistes, la Casa Bloc i el Dispensari Antituberculós, serviran per reflexionar sobre la vivenda, en el cas de Sant Andreu, i sobre els nous equipaments de barri, a Ciutat Vella. A Gràcia, a la plaça de la Virreina, es focalitzarà en la importància del silenci; a Sarrià, al Centre d’Atenció i Seguiment (CAS), el tema sobre el qual pensar seran els refugis climàtics. L’última festa, la de tancament, s’ubicarà a les Corts, als carrers de Pau Gargallo i Pascual i Vila. Serà el diumenge 16 i tindrà als tallers de construcció amb materials reciclats i d’accessibilitat la seva principal activitat.

Rutes feministes i amb bicicleta

Cine, festes, tallers, actuacions... i, per descomptat, les visites guiades i rutes que tota setmana de l’arquitectura que es preï ha de tenir. Algunes temàtiques, com les feministes, centrades a millorar aspectes de l’espai urbà, com la il·luminació o la seguretat, i d’altres amb la bicicleta com a vehicle de mobilitat. La guinda arribarà de la mà de la Fundació Mies van der Rohe i la Comissió Europea amb una jornada dedicada a la Nova Bauhaus, cosa que significa reflexionar sobre la creativitat i la interdisciplina per dissenyar futures maneres de viure, és a dir, com crear espais sostenibles, accessibles i inclusius. És la Setmana de l’Arquitectura, i és molt per pensar i per fer.

Temes:

Arquitectura